Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χτύπημα σε διεθνές κύκλωμα το οποίο μετέφερε μετανάστες από την Ελλάδα προς την Ιταλία, επέφεραν οι Ιταλικές Αρχές  σε συνεργασία με τις Ελληνικές και υπό την επίβλεψη της Εuropol.

To συγκεκριμένο κύκλωμα, σύμφωνα με τις Ιταλικές Αρχές αποτελούνταν από δύο πυρήνες. Ο ένας δραστηριοποιούνταν στη γειτονική χώρα και είχε αρχηγό έναν Iταλό από το Μπρίντιζι, ενώ ο δεύτερος πυρήνας ατόμων  ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα, διοικούνταν από έναν Σύρο.

Από την παρουσίαση της επιχείρησης στο Λέτσε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες για την υπόθεση διήρκησαν περισσότερο από έναν χρόνο και απέδειξαν ότι το κύκλωμα αυτό, ειδικεύονταν στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Ελλάδα στη χερσόνησο του Σαλέντο της νότιας Ιταλίας. Υπολογίζεται μάλιστα  ότι τους τελευταίους μήνες τα μέλη του μετέφεραν στην Ιταλία εκατοντάδες άτομα, απαιτώντας την καταβολή τουλάχιστον 6.000 ευρώ από κάθε μετανάστη.

Όπως αναφέρει στο zougla.gr, Iταλός αξιωματικός που συμμετείχε στην επιχείρηση, «υπάρχουν πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και βιντεοσκοπήσεις που δείχνουν τη δράση των κυκλωμάτων, ενώ αποκωδικοποιήσαμε και τον ρόλο του καθενός από τους εμπλεκόμενους. Στην Ιταλία μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 7 άτομα ενώ συλλήψεις έχουν γίνει και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, χωρισμένη σε δύο υποομάδες,  η οποία όμως δεν έχει καμία εμπλοκή με την μαφία της Απουλίας, Σάκρα Κορόνα Ουνίτα. Τους παρακολουθούσαμε μήνες σε συνεργασία με τους Έλληνες».

Οι Ιταλοί μάλιστα έδωσαν στο φως της δημοσιότητας βίντεο στο οποίο φαίνεται η δράση των διακινητών και μέρος των επιχειρήσεων:

 

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 13 εντάλματα σύλληψης, επτά στην Ιταλία και έξι στην Ελλάδα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό κι άλλων εμπλεκομένων.Στο σύνολος σύμφωνα με τους Ιταλούς εμπλέκονται 29 άτομα μεταξύ των οποίων και δύο χειριστές σκαφών επί ελληνικού εδάφους. Στην επιχείρηση, η οποία ονομάστηκε «Sestante», συμμετείχε και  η Ιταλική Διεύθυνση Κατά της Μαφίας.

Η ιταλική εγκληματική ομάδα ήταν υπεύθυνη για την εύρεση των σκαφών  για την παράνομη διακίνηση των μεταναστών. Στη συνέχεια τα σκάφη αυτά μεταφέρονταν σε ελληνικό έδαφος και παραδίδονταν στην ομάδα η οποία βρισκόταν στη χώρα μας.  

Ο πυρήνας που δραστηριοποιούνταν  μόνιμα στην Ελλάδα είχε αναλάβει τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών που έφταναν μέσω Τουρκίας. Επίσης τα μέλη της οργάνωσης στην Ελλάδα, είχαν υποχρέωση να εισπράττουν το χρηματικό ποσό για τη μεταφορά.

Από την παρουσίασης της επιχείρησης στο Λέτσε

«Η προσεκτική ανάλυση όλου του ερευνητικού υλικού κατέστησε δυνατή την ανίχνευση της διαδρομής που ακολούθησαν οι μετανάστες οι οποίοι, ξεκινώντας από τις χώρες προέλευσης, έφτασαν στην Τουρκία και από εκεί μεταφέρονταν στην Ελλάδα, όπου τα μέλη της οργάνωσης τα έκρυβαν στην Αθήνα μέχρι την επόμενη επιβίβασή τους με τελικό προορισμό  την Ιταλία», προσθέτει ο Ιταλός αξιωματικός.

Οι περισσότεροι οδηγούνταν στο νησί της Κέρκυρας.Εκεί παρέμεναν σε κάποιες εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια επιβιβάζονταν σε γρήγορα σκάφη τα οποία είχαν παρασκευαστεί σε περιοχές του Σαλέντο και μεταφέρονταν στις ακτές του Λέτσε. 

Στην Ιταλία, αυτές οι αφίξεις είχαν ονομαστεί «αποβιβάσεις-φαντάσματα» και οι εισαγγελείς της πόλης Λέτσε κατάφεραν, με συνεχείς προσπάθειες, να ξετυλίξουν αυτό το παράνομο νήμα και να αποδώσουν τις σχετικές ευθύνες.

Οι κινήσεις και τα ταξίδια των παράνομων μεταναστών παρακολουθούνταν συνεχώς από την Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας (Guardia di Finanza),  χάρη στην υποστήριξη των Λιμενικών Αρχών της Κέρκυρας αλλά και των αεροπορικών και ναυτικών οχημάτων του «Τμήματος Αεροναυτικών Επιχειρήσεων του Μπάρι της Guardia di Finanza». Επίσης υπήρξε συνεργασία με τα αεροσκάφη της Frontex.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης