Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης

Αποφασισμένες να πατάξουν το λαθρεμπόριο και τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο των εισαγωγών και εξαγωγών εκμεταλλευόμενα τους τελωνειακούς νόμους εμφανίζονται οι Ελληνικές και Ιταλικές Αρχές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βασικό γνώμονα το «follow the money», οι άνδρες των δύο χωρών που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα, πραγματοποιούν συνεχώς επιχειρήσεις σε λιμάνια και εμπορικούς χώρους κάνοντας φύλλο και φτερό τα χιλιάδες κοντέινερ που καταφθάνουν στα λιμάνια της Ελλάδας και της Ιταλίας. 

Όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες το zougla.gr, στο επίκεντρο της έρευνας έχει τεθεί το λεγόμενο Καθεστώς 42, το οποίο δίδει τη δυνατότητα σε μία εταιρεία να εισάγει προϊόντα από τρίτες χώρες (όπως Κίνα, FYROM και Τουρκία), να πληρώσει τους ανάλογους δασμούς, και να γλυτώσει την καταβολή του ΦΠΑ με την προϋπόθεση ότι τα εισαχθέντα προϊόντα έχουν ως προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, στελέχη του ΣΔΟΕ είχαν προβεί στη δέσμευση 39 κοντέινερ από την Κίνα που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχίζεται με αμείωτο βαθμό. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, οι «ράμπο» της Δίωξης έχουν κατασχέσει 50 κοντέινερ, ενώ έχουν δεσμεύσει ακόμη 180, με πηγές της φορολογικής διοίκησης να λένε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως «αυτοί που κάνουν χρήση του Καθεστώτος 42 ερευνώνται στο σύνολό τους» καθώς η ζημιά που έχει υποστεί το Δημόσιο από τέτοιου είδους τακτικές εκτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα -αν όχι όλα- κοντέινερ προέρχονται από την Κίνα και έχουν ως προορισμό κυρίως την Ιταλία. Έτσι τουλάχιστον προκύπτει από τα έγγραφα που τα συνοδεύουν, τα οποία βέβαια σε πολλές περιπτώσεις είναι παραποιημένα. Κάτι που κάνει τους ελεγκτές να αφήνουν υπόνοιες πως μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων [κυρίως πρόκειται για ρούχα, παπούτσια και τσάντες -υποτίθεται- γνωστών ιταλικών φιρμών] διοχετεύεται απευθείας στην ελληνική αγορά ή σε αλλοδαπές αγορές μέσω συνεργαζόμενων επιχειρήσεων χωρίς φυσικά να πληρωθεί ποτέ ο ΦΠΑ. «Ενώ από τα έγγραφα φαίνεται ότι τα εμπορεύματα πρέπει να μεταφερθούν και να πουληθούν σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα για παράδειγμα στην Ιταλία, στην πραγματικότητα είτε το εμπόρευμα πωλείται μαύρο στην ελληνική αγορά, είτε αποστέλλεται παράνομα σε άλλη χώρα από αυτή που έχει δηλωθεί και βγαίνει στη μαύρη αγορά» σημειώνουν με νόημα γνώστες της υπόθεσης. 

Από πάμφτωχος, επιχειρηματίας

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ατόμων που, ενώ με βάση τα δηλωμένα περιουσιακά τους στοιχεία εμφανίζονταν ως πάμφτωχα, έκαναν έναρξη μίας εταιρείας και, από την μια ημέρα στην άλλη, ξεκινούσαν την εισαγωγή εκατοντάδων κοντέινερ από την Κίνα με χρήματα που, φυσικά, ήταν αδύνατο να δικαιολογήσουν.

Πρόκειται για επιχειρήσεις φαντάσματα, που ανοίγουν εν ριπή οφθαλμού και συνεργάζονται με κυκλώματα του εξωτερικού που ειδικεύονται στο παραεμπόριο και τη μαύρη αγορά. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, υπό ανάλυση βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι δραστηριότητες των κινέζικων μαγαζιών που έχουν κατακλύσει τα στενά της πρωτεύουσας καθώς, κάποια από αυτά, έχει διαπιστωθεί πως γιγαντώθηκαν ξαφνικά, καταβάλλοντας μάλιστα και μηδαμινούς φόρους. 

«Για να εισάγεις ένα κοντέινερ με εμπόρευμα πρέπει να πληρώσεις έξοδα λιμανιού, εργατικά και δασμούς. Μιλάμε για αρκετά χρήματα που δεν μπορεί να διαθέσει ο καθένας, ειδικά αν από την φορολογική του εικόνα προκύπτει πως δεν θα μπορούσε να έχει αυτή τη δυνατότητα» εξηγούν στο zougla.gr καλά ενημερωμένες πηγές. 

Οι εκτελωνιστές, οι έμποροι και ο λογιστής

Πρόσφατα, στελέχη του ΣΔΟΕ πέρασαν χειροπέδες σε εκτελωνιστές, Κινέζους εμπόρους καθώς και έναν λογιστή που φέρονται να συνεργάζονταν στο παράνομο εμπόριο εκμεταλλευόμενοι το Καθεστώς 42. Ειδικότερα, ο εκτελωνιστής έκανε τις απαραίτητες διαδικασίες στο λιμάνι με το που έφθαναν τα κοντέινερ και στο τέλος του μήνα έστελνε email στον λογιστή με τις αξίες των εμπορευμάτων που είχαν εισαχθεί.

Ο λογιστής λάμβανε τα στοιχεία και ετοίμαζε-παραποιούσε τα απαραίτητα έγγραφα όπως τα τραπεζικά παραστατικά κα. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη έπαιρναν οι έμποροι από την Κίνα (κατονομάζονται ως εγκέφαλοι), οι οποίοι λάμβαναν τα προϊόντα και τα πλάσαραν στη μαύρη αγορά. 

Μεγάλη επιχείρηση στην Ιταλία

Εκτεταμένες επιχειρήσεις πάταξης του λαθρεμπορίου γίνονται, όπως προαναφέρθηκε, και στην γειτονική Ιταλία η οποία συνεργάζεται με τις Αρχές της χώρας μας. Πρόσφατα έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη νοτιοδυτική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, σε συνεργασία με την εισαγγελία, κατέσχεσε περισσότερα από 200.000 είδη ένδυσης και αξεσουάρ με πλαστά σήματα γνωστών οίκων μόδας, τα οποία, όπως προέκυψε από τις έρευνες, αποστέλλονταν στη Σαρδηνία, κυρίως από εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα, τη Γερμανία αλλά και στη Βρετανία.

Στη συνέχεια πωλούνταν σαν γνήσια ή σαν πιστά αντίγραφα στην αγορά της Ιταλίας σε σχετικά υψηλές τιμές. Τα συγκεκριμένα είδη έφεραν τη σφραγίδα των πιο γνωστών οίκων μόδας της γειτονικής χώρας.

Όπως αποδείχθηκε από τις έρευνες των αξιωματικών της αστυνομίας του Σάσσαρι, τα «κανάλια» που χρησιμοποιούνται για την παράνομη αγορά παραποιημένων αγαθών αυξάνονται συνεχώς μέσω του διαδικτύου.

Οι έρευνες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από τη συστηματική παρακολούθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προφίλ χρηστώνΟι «κίτρινοι ράμπο», αξιοποιώντας σωστά πληροφορίες που είχαν για εμπόριο προϊόντων απομίμησης, έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν πολύ μεγάλες ποσότητες, οι οποίες παραγγέλνονταν από άλλες χώρες μέσω διαδικτύου και γέμιζαν την αγορά της Ιταλίας με πλαστά εμπορεύματα.

Οι έρευνες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από τη συστηματική παρακολούθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προφίλ χρηστών αλλά κι εταιρειών, που έφτασαν να διαφημίζουν ότι πουλούν πιστά αντίγραφα σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές. Αφού διερεύνησαν εξονυχιστικά τους διαχειριστές, οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί κατάφεραν αρχικά να εντοπίσουν και να κατασχέσουν τέσσερις μεγάλες κούτες, οι οποίες περιείχαν 50 τσάντες μάρκας Louis Vuitton που είχαν προορισμό την πόλη Μπουντονί στη Σαρδηνία.

Από την ανάλυση των δεδομένων, λοιπόν, που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη αποστολή ήταν εύκολο να διαπιστωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού και να εντοπιστούν οι εταιρείες αποστολής, οι οποίες -σύμφωνα με τους Ιταλούς- εδρεύουν κυρίως στην Ελλάδα, τη Γερμανία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία.

Από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Βρετανία γινόντουσαν οι αποστολές των προϊόντων «μαϊμού» Άμεσα σε συνεργασία με την εισαγγελία, μπλοκάρονται σε τρία μεγάλα κέντρα διανομής, τα οποία βρίσκονταν στη βόρεια Ιταλία, χιλιάδες αποστολές σε διευθύνσεις διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, εμποδίζοντας τη μεγάλη ποσότητα παραποιημένων αγαθών να προωθηθεί στην αγορά.

Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, δόθηκε σε πολλές παραγγελίες, οι οποίες είχαν παραλήπτη ένα συγκεκριμένο άτομο στο ιστορικό κέντρο του Σάσσαρι. Τα δέματα αυτά περιείχαν παραποιημένα παπούτσια και 2.000 ετικέτες έξι εμπορικών σημάτων, γνωστών οίκων.

Η άμεση επέμβαση της οικονομικής αστυνομίας, πριν από την παραλαβή, έβγαλε «λαβράκι», αφού ανακάλυψε ένα καλά κρυμμένο εργαστήριο παραποίησης ρούχων. Από την επιχείρηση αυτή κατασχέθηκαν 5.000 κομμάτια ένδυσης και αξεσουάρ καθώς και ραπτομηχανές που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη δραστηριότητα.

Ακόμα κατάφεραν να εντοπίσουν άλλα πέντε άτομα, τα οποία μεταπουλούσαν απευθείας τα πλαστά προϊόντα στην αγορά της Ιταλίας. Όλοι τους οδηγήθηκαν στην εισαγγελία με την κατηγορία της εισαγωγής και πώλησης προϊόντων που φέρουν πλαστά εμπορικά σήματα.

Φωτογραφία από την έφοδο στο εργαστήριο

Μεταξύ των 202.000 κατασχεμένων ήταν είδη ένδυσης και αξεσουάρ Louis Vuitton, Burberry, Ralph Lauren, Fred Perry, Celine και Gucci.

Μεταξύ των 202.000 κατασχεμένων ήταν είδη ένδυσης και αξεσουάρ Louis Vuitton, Burberry, Ralph Lauren, Fred Perry, Celine και Gucci.Όπως εξηγούν οι ιταλικές Αρχές, ήταν τόσο καλά κατασκευασμένα τη στιγμή που προσφέρονταν προς πώληση, ώστε ακόμα και ένας πολύ προσεκτικός πελάτης δεν θα μπορούσε να καταλάβει ότι επρόκειτο για προϊόντα απομίμησης.

Οι έρευνες όμως δεν σταματούν εδώ, αφού οι Αρχές της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως, παρόλο που μπόρεσαν να αποτρέψουν να εισαχθούν στη δική τους αγορά αυτά τα χιλιάδες προϊόντα «μαϊμού», δεν χτύπησαν από τη ρίζα τα κυκλώματα παραποίησης.

Το γεγονός ότι φυτρώνουν σαν μανιτάρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προφίλ και εταιρείες που πλασάρουν πιστά αντίγραφα θα πρέπει να ανησυχεί και τις Αρχές της Ελλάδας, τονίζουν οι Ιταλοί, διότι, όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότερες αποστολές γίνονταν από τη χώρα μας.

Άλλο ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να απασχολεί τις ελληνικές Αρχές είναι και η προμήθεια των συγκεκριμένων προϊόντων πριν αποσταλούν στην Ιταλία αλλά και η κυκλοφορία τους στη χώρα μας.

Δηλαδή θα πρέπει να διερευνηθεί από πού τα κυκλώματα αυτά που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εισάγουν τα τόσο καλά πιστά αντίγραφα μεγάλων οίκων. Επίσης δεν είναι απίθανο, παράλληλα να υπάρχουν και εργαστήρια στην ελληνική επικράτεια που κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά.Το γεγονός όμως ότι διακινούνται και στην ελληνική αγορά ως γνήσια, μέσω ιδιωτικών διαφημίσεων στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στις δημοφιλείς σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργεί ερωτήματα.

Ήδη τον περασμένο Σεπτέμβρη έρευνα του ΣΔΟΕ, οδήγησε στην αποκάλυψη παράνομης δραστηριότητας κυκλώματος εμπορίας παραποιημένων – απομιμητικών προϊόντων, κυρίως αθλητικών παπουτσιών επώνυμων κατασκευαστών αλλά και αθλητικών ενδυμάτων και τσαντών, με παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διανομή μέσω επιχειρήσεων ταχυμεταφορών.

Καλά ενημερωμένες πηγές που συμμετείχαν στο κλιμάκιο ερευνών, ανέφεραν στο zougla.gr πως τα μοναδικά στοιχεία επικοινωνίας των συγκεκριμένων ιστοσελίδων παρέπεμπαν σε κινητά τηλέφωνα, με στοιχεία χρηστών που αφορούν σε αλλοδαπά άτομα, στο όνομα των οποίων είχαν ενεργοποιηθεί αρκετές συνδέσεις.

Επιπλέον, είχε διαπιστωθεί πως για την παραπλάνηση των διωκτικών αρχών χρησιμοποιήθηκαν δύο εταιρείες εγκατεστημένες στη Βουλγαρία, οι οποίες φέρονταν να εμπορεύονται τα πιο πάνω είδη, ενώ στην πραγματικότητα η διεύθυνση και οργάνωση όλων των παράνομων εμπορικών δραστηριοτήτων γινόταν στην Ελλάδα.

Ο κύκλος εργασιών του ενδεκάμηνου, στο οποίο αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη δραστηριότητα, ανέρχεται στο ποσό περίπου των 2.000.000 ευρώ, χωρίς να προκύπτει κανένα παραστατικό αγοράς, ούτε να εκδίδεται κανένα παραστατικό πώλησης.

Επίσης μέσα στις γιορτές το ΣΔΟΕ κατάφερε να φτάσει στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης παραποιημένων προϊόντων που προέρχονταν από την Κίνα και στάθμευαν στον Ασπρόπυργο, με τελικό προορισμό την Ιταλία.Τα εμπορεύματα δεν έφταναν ποτέ όμως εκεί όπου δήλωναν ότι προορίζονταν, με σκοπό να διοχετευθούν στην Ελλάδα χωρίς να καταβληθεί ο απαιτούμενος ΦΠΑ.

Το κύκλωμα εκτιμάται ότι διακινούσε πάνω από 5.000 containers κατ’ έτος. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης