Φονικός αποδείχτηκε τελικά ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή νότια του Ηρακλείου Κρήτης το πρωί της Δευτέρας. Από νωρίς υπήρχαν πληροφορίες για δύο εγκλωβισμένους σε εκκλησία και σε κτήριο που κατέρρευσε. Τελικά ο εγκλωβισμένος στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Αρκαλοχωρίου βρέθηκε νεκρός κάτω από τα συντρίμμια. Ο άτυχος εργάτης ηλικίας 65 ετών βρισκόταν στο εσωτερικό του ναού για οικοδομικές εργασίες. Ο ίδιος παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον καταπλάκωσε ο τρούλος της εκκλησίας. Μαζί του βρίσκονταν και ο γιος του και ακόμα ένας εργάτης, οι οποίοι κατάφεραν και απεγκλωβίστηκαν. Οι οικοδομικές εργασίες αφορούσαν την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία είναι κλειστός από έναν μεγάλο βράχο που κατρακύλησε λόγω του σεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας. Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι.

Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία, επισημαίνει η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του, καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα. Κάποιοι εγκλωβισμένοι σε φαρμακείο, σύμφωνα με πληροφορίες, απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους.

Συνολικά υπάρχουν 11 τραυματίες από τον σεισμό στην Κρήτη, εκ των οποίων οι δύο με κατάγματα. Τρεις νοσηλεύονται στο νοσοκομείου Ηρακλείου. Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται σε διάφορα σημεία στα οποία υπάρχουν ζημιές σε κτήρια για τυχόν εγκλωβισμένους.

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί και σε άλλα σπίτια, κυρίως οικοδομές των οποίων ο σκελετός επιβαρύνεται συνεχώς από την ακολουθία των μετασεισμών.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησε στις 10:30, 24 χιλιόμετρα ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 344 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, και μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου, για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Κλειστά τα σχολεία στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, κλείνουν όλα τα σχολεία του νομού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σχετική ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να πραγματοποιηθεί νεότερη ενημέρωση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, e-kriti

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης