Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Μία πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, με φόντο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αλλά και τη στρατηγική συμφωνία Αθήνας – Ουάσινγκτον, έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της εξαιρετικά σημαντικής επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική πλευρά και ειδικότερα η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν φαίνεται να συμφωνούν με την άκρως ανησυχητική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον όσον αφορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία στο άμεσο μέλλον. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ως πολύ ελαχιστοποιημένο το ενδεχόμενο μιας άμεσης σύγκρουσης, σε στρατιωτικό επίπεδο μάλιστα, μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων, με φόντο βέβαια τις προσεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

«Οι Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Τουρκία (σ.σ.: λόγω των εξελίξεων με τη νέα τουρκική εισβολή σε συριακό έδαφος εναντίον των Κούρδων μαχητών της YPG, συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ). Όμως, εγώ δεν βλέπω μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.

«Το πραγματικό πρόβλημα των Τούρκων είναι στη Συρία. Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα, ένα είναι να κάνουν πίσω οι Τούρκοι, το άλλο να φύγουν οι Αμερικανοί, το άλλο να μην κάνει κανείς πίσω, οπότε θα πάμε σε άλλες καταστάσεις. Εγώ δεν πιστεύω, όμως, ότι θα προκύψει σύγκρουση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατός αναβαθμίζεται διαρκώς με νέο σύγχρονο εξοπλισμό, επισημαίνοντας όμως και τα προβλήματα στο τουρκικό στράτευμα, το οποίο πλέον δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης λόγω των πολλών διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Με τον Ακάρ μιλάμε συχνά και ανοιχτά, έχω μια εξαιρετική σχέση, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα» ανέφερε ερωτώμενος για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας. «Υπάρχει διαρκής γραμμή επικοινωνίας» συμπλήρωσε.

«Πάντως, η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας» επανέλαβε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι παρατήρησε ένα εξαιρετικό θερμό κλίμα στις ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας κι ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας. «Οι πόρτες ανοίγουν παντού πολύ εύκολα στους Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχουν τρία ενδεχόμενα για αγορά δύο φρεγατών. Οι φρεγάτες είτε θα αγοραστούν από τις ΗΠΑ, είτε από τη Γαλλία, είτε από την Αυστραλία. Η τιμή των Αυστραλών είναι 180 εκατομμύρια και για τις δύο, με τον οπλισμό τους μαζί, εφόσον αυτός αποδεσμευτεί από τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι διερευνούν την πιθανότητα να γίνει συμπαραγωγή με την Ελλάδα σε ελληνικά ναυπηγεία.

Τέλος, επεσήμανε πως τόσο η Αμερική όσο και η Ελλάδα θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, εάν η Τουρκία πάρει και τα F-35 και τους πυραύλους S-400. «Γι’ αυτό οι ΗΠΑ θα φροντίσουν να πάρουν το ένα από τα δύο, κι αυτό εκτιμώ ότι θα είναι τα F-35» εκτίμησε.

«Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και συμφωνεί κι η κυβέρνηση σε αυτό. Ο άξονας που έχουμε φτιάξει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αποτελεί το αντιστάθμισμα στην πίεση που μας ασκεί η Τουρκία. Όμως, αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα είμαστε μόνοι μας, δεν θα συμπορευτεί κανείς μαζί μας. Προσπαθούμε ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης