Μία σορός εντοπίστηκε στον δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο πνευμονολογικό τμήμα και συγκεκριμένα στην πτέρυγα Covid. Από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν πέντε άτομα, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται διασωληνωμένος και οι άλλοι τέσσερις είναι εγκαυματίες. 

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης σε θάλαμο της πτέρυγας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 38 άτομα. Ο χώρος παραμένει γεμάτος καπνούς. Νωρίτερα, και οι υπόλοιποι 50 ασθενείς του πνευμονολογικού και της πτέρυγας Covid απομακρύνθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δραματική δήλωση του διευθυντή της Κλινικής

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός, ανέφερε: «Ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί πλήρως. Νοσηλεύονται περίπου 20 ασθενείς. Προσπάθησα να βγω στον διάδρομο, υπήρχαν πυκνοί καπνοί, που έμπαιναν στο γραφείο μου. Το κτήριο είναι παλιό, έχει μείνει από το 1980 χωρίς καμία βελτίωση. Ένας άρρωστος μάλλον έβαλε τη φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε. Γιατροί και νοσηλευτές αποκλείστηκαν στα γραφεία τους και άρρωστοι στους θαλάμους. Κανείς δεν μπορεί να τους προσφέρει βοήθεια. Άλλοι είναι στην αυλή με οξυγόνο».

Μάριος Αποστολίδης: «Πολύ δύσκολη πυρκαγιά»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Οι πυκνοί καπνοί δυσκόλεψαν το έργο μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Μάριος Αποστολίδης. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Αποστολίδης πρόσθεσε πως η Πυροσβεστική απεγκλώβισε συνολικά 38 ασθενείς από την πνευμονολογική πτέρυγα, με τη συνδρομή και του προσωπικού του νοσοκομείου. Σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, υπογράμμισε ωστόσο πως στον θάλαμο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, εντοπίστηκε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ένας ασθενής του νοσοκομείου έχασε τη ζωή του από τη φωτιά. «Μέσα στον θάλαμο όπου ξεκίνησε η φωτιά βρέθηκε ένα άτομο καμένο», ανέφερε ο συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο εγκαυματίες, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Παράλληλα, έκανε λόγο για μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για το συμβάν. 

Όπως είπε, στο σημείο έσπευσαν έντεκα οχήματα της Πυροσβεστικής με τριάντα πυροσβέστες, δύο ειδικά οχήματα κλιμακοφόρα και ένα όχημα συσκευών αναπνευστικών. «Μέσα σε δεκατρία λεπτά αφότου ειδοποιηθήκαμε είχαν φτάσει τα πρώτα τρία πυροσβεστικά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μάριος Αποστολίδης.

Σταύρος Τρύφων: «Είδα ασθενείς να φλέγονται, ένας εξαερώθηκε»

«Στις 8:50 με φώναξε νοσηλεύτρια ότι ένας άνθρωπος είναι στην πόρτα και φλέγεται! Αμέσως άρπαξα έναν πυροσβεστήρα και έσβησα τη φωτιά που έκαιγε τον άνθρωπο. Συννοσηλευόμενός του είπε ότι άκουσε έναν θόρυβο σαν έκρηξη. Στη συνέχεια είδα δεύτερο άνθρωπο να καίγεται. Πήρα δεύτερο πυροσβεστήρα και τον έσβησα», σημείωσε ο πνευμονολόγος του «Παπανικολάου» Σταύρος Τρύφων.

Ο κ. Τρύφων σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις στιγμές χάους που ακολούθησαν στη Β’ Πνευμονολογική αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. «Η τεχνική υπηρεσία έκοψε την παροχή οξυγόνου για να μην έχουμε χειρότερα. Έπεσε και το ρεύμα, και έτσι νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί εγκλωβίστηκαν στα γραφεία τους από τους πυκνούς καπνούς», περιέγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ο 79χρονος που βρέθηκε νεκρός εξαερώθηκε, είπε ο κ. Τρύφων.

 

 

Επί τόπου ο Θάνος Πλεύρης, η Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου έσπευσαν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία του «Παπανικολάου»

Έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», καθώς μεταφέρθηκαν εκεί οι νοσηλευόμενοι της κλινικής Covid στην οποία εκδηλώθηκε το πρωί πυρκαγιά με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και δύο να τραυματιστούν σοβαρά. Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, στον δεύτερο όροφο της κλινικής Covid ακούστηκαν δύο εκρήξεις και εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ από τον πυκνό καπνό ο χώρος θύμιζε θάλαμο αερίων.

Για τη διαχείριση του προβλήματος που προέκυψε από την πυρκαγιά και έθεσε εκτός λειτουργίας την κλινική Covid, όπου νοσηλεύονται περίπου 40 ασθενείς, πραγματοποιείται σύσκεψη στην οποία μετέχουν, εκτός από τη διοίκηση του «Παπανικολάου», ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάκα και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης με την ενημέρωση που είχε επί τόπου από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκπροσώπους της διοίκησης του νοσοκομείου, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη «για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Οι διαδικασίες τηρήθηκαν. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όσον αφορά τα αίτια, είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία».

Σε επιφυλακή το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως για να δεχθεί ασθενείς

Το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ) τέθηκε σε επιφυλακή για να δεχθεί ασθενείς μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης