Ηχηρό «χαστούκι» στο Βαγγέλη Μαρινάκη δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απορρίπτει το αίτημά του να πάρει πίσω το διαβατήριο που του έχει αφαιρεθεί, με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε να μην επιστραφεί από την αρμόδια διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. στον υπόδικο εφοπλιστή το διαβατήριο σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεσή του σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν ότι οι λόγοι αυτοί συνδέονται «με την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα».

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά καθιστά απαγορευτική την έξοδο από τη χώρα του Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να κινείται μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Παρότι η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα αφού ισχύει έως ότου κριθεί η κύρια αίτηση ακύρωσης που έχει υποβάλει ο κατηγορούμενος εφοπλιστής, εν τούτοις έρχεται να επικροτήσει την άποψη της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα η οποία είχε εκδώσει τη διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας φαίνονται, με την απόφασή τους αυτή, να αποδοκιμάζουν εμμέσως πλην σαφώς και να καταρρίπτουν νομικά το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά δεν επικύρωσε, με βούλευμά του, την απαγόρευση εξόδου του Βαγγέλη Μαρινάκη από τη χώρα. Ένα βούλευμα που εκ του αποτελέσματος κρίνεται πια έωλο και ανίσχυρο στην πράξη.

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου εφοπλιστή και την προσπάθειά του να δείξει πως μπορεί να διασφαλιστεί η παρουσία του στο ακροατήριο εφόσον του επιστραφεί το διαβατήριο.

Στις προσφυγές του ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Μαρινάκης χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και παράνομη την απόφαση για τη μη επιστροφή του διαβατηρίου του, με το οποίο, όπως λέει, θα μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και ειδικά σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπόδικος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τον τιμωρεί» καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας, τη στιγμή που από την αρμόδια δικαστική αρχή «κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να στερηθεί της δυνατότητας να κινείται ελευθέρα και παγκοσμίως, παρ΄ όλα αυτά στερείται αυτής της δυνατότητας, χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και μάλιστα με επαπειλούμενη ζημιά μη αναστρέψιμη σε βάρος της διεθνούς επαγγελματικής του δραστηριότητας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι δεν μπορούν να του χορηγήσουν αναστολή, καθώς το περιοριστικό αυτό μέτρο δεν αφήνει στην διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν τους ισχυρισμούς του ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.

Στο κενό έπεσε επίσης το επιχείρημα του Βαγγέλη Μαρινάκη ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Η αίτηση ακύρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 5 Φεβρουαρίου του 2019 στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης