Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση της Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, με την εισαγγελέα να κάνει λόγο για σκευωρία που στήθηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προκειμένου να διωχθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με fake στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ανέφερε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαιτούσε τη δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με την κατασκευή πλαστών στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της επιτροπής διημείφθησαν τα εξής:

– Τη στιγμή που η κυρία Παπαδάκου ήλθε στο γραφείο σας είχατε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα;

– Ράικου: Όχι, τίποτα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε απαίτηση για κατασκευή στοιχείων. Απαιτούσε να πάει στη Βουλή ένας φάκελος για πολιτικά πρόσωπα με στοιχεία που όμως δεν υπήρχαν. Γνώριζα πως η Παπαδάκου ήταν η φωνή του στο γραφείο μου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τα εμβάσματα, η κυρία Ράικου είπε πως «το πρώτο έμβασμα δεν το αναγνωρίζει ο σύζυγός μου, θα το αναζητήσει. Δεν υπάρχει εξτρέ από την τράπεζα (κίνηση λογαριασμού). Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να φέρω κάτι κατά τη διάρκεια της κατάθεσής μου, θέλει χρόνο κάτι τέτοιο, θα κάνω τις απαραίτητες ενέργειες στην τράπεζα. Επαναλαμβάνω, δεν θυμάται ο σύζυγός μου το συγκεκριμένο έμβασμα».

Στην ερώτηση «ποιες ήταν οι σχέσεις της κυρίας Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο», απάντησε πως «υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα “Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης”. 12/4/2017 στην εφημερίδα ”Δημοκρατία”. Δεν το λέω εγώ».

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε ότι η κυρία Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Εσείς τι νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.

«Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να σταματήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου»

Θ. Πλεύρης: Μας είπατε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος σας ζητούσε πράγματα και για άλλες υποθέσεις.

Ε. Ράικου: Ναι. Και για άλλες, αρκετές. Για την Τράπεζα Αττικής μού ζήτησε να την κρατήσω πίσω. Να μην την περαιώσω. Αυτό, προφανώς, δεν είναι νόμιμο.

Θ. Πλεύρης: Ήταν ο κ. Καλογρίτσας σε αυτήν την υπόθεση;

Ε. Ράικου: Ναι. Ήταν ο πρώτος σε αυτήν τη λίστα. Δεν ξέρω τι απέγινε. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να συγκαλύψει τη διερεύνηση του σκανδάλου. Έπρεπε να είχαν ήδη βγει τα πρώτα στοιχεία. Η χώρα πρέπει να πάρει χρήματα από αυτό. Ακούσατε εσείς τίποτε; Μόνο για πολιτικούς ακούμε τρία χρόνια. 

Λάππας: Οι Αμερικανοί σάς είπαν ότι ερευνούν πολιτικά πρόσωπα;

Ράικου: Όχι.

Λάππας: Τότε γιατί στην αίτηση δικαστικής συνδρομής των επίκουρων αναφέρεται: «Οι καταγγελίες αναφέρονται σε χρηματισμό κυβερνητικών στελεχών». Το ίδιο το έγγραφό σας σάς αναιρεί.

«Η σκευωρία άρχισε στο Παρίσι»

Όπως ανέφερε παράλληλα η κυρία Ράικου, η κυρία Τουλουπάκη, ο κ. Ντζούρας, ο κ. Καλούδης και ο κ. Ζαγοραίος σε συνοδεία της Γιάννας Παπαδάκου αρχές Σεπτεμβρίου πήγαν να πάρουν κατάθεση στο Παρίσι από τον Φαλτσιάνι. Πήγαν κρυφά από τον Άρειο Πάγο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία. Και επειδή η κα Δημητρίου διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ήταν σε γνώση της, μετέβη ο Παπαγγελόπουλος στον Άρειο Πάγο και τους έτριξε τα δόντια.

Θ. Πλεύρης: Γιατί δώσατε δεύτερη φορά κατάθεση μέσα στην ίδια μέρα στον κ. Ζαχαρή;

Ε. Ράικου: Γιατί φεύγοντας και φθάνοντας στο γραφείο μου συνειδητοποίησα ότι δεν είχα μιλήσει για τον ”Ρασπούτιν”. Και γύρισα αμέσως πίσω για να συμπληρώσω την κατάθεση.

Θ. Πλεύρης: Είπατε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν της σχολής «Προχώρα και θα τα βρουν οι παρακάτω».

Ε. Ράικου: Ναι. Ήταν φράσεις αυτές που τις χρησιμοποιούσε ανέκαθεν και τις εφάρμοζε κιόλας. Σε όσους άσκησε δίωξη ο Παπαγγελόπουλος όλοι μετά απηλλάγησαν με βούλευμα. Το Δημόσιο έχασε με τη στάση του Παπαγγελόπουλου εκατομμύρια ευρώ. Ζημίωσε το κράτος η συμπεριφορά του, γιατί οδήγησε την υπόθεση σε εκτροπή προς πολιτική κατεύθυνση κι όχι προς εκεί που τα στοιχεία οδηγούσαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης