Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών βγαίνει στην «αντεπίθεση» για το νομοσχέδιο περί του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, 21:03
Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών βγαίνει στην «αντεπίθεση» για το νομοσχέδιο περί του ηλεκτρονικού τσιγάρου
Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών* διοργάνωσε την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, συνέντευξη Τύπου στην οποία εκπρόσωποί της εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση τους προς την ψήφιση της "Προσαρμογής της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα". 

Όπως ανέφεραν οι ατμιστές, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βαίνει προς ψήφιση, χωρίς ο νομοθέτης να έρθει σε διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους (επιστήμονες, ερευνητές, ατμιστές, πρώην καπνιστές), ώστε αυτό να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, με την ολοένα και αυξανόμενη εγκατάλειψη του παραδοσιακού τσιγάρου και την μεταστροφή των καπνιστών στο άτμισμα».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών, ο σκοπός της συνέντευξης Τύπου ήταν:

• να ενημερώσουν διεξοδικά την κοινή γνώμη για το άτμισμα.
• να αντικρούσουν με επιχειρήματα, μύθους και κατευθυνόμενες αναλήθειες.
• να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να παραμείνουν μακριά από το τσιγάρο.
• να εξηγήσουν γιατί το δικαίωμά τους αυτό πλήττεται με την νέα νομοθεσία που εξισώνει το κάπνισμα με το άτμισμα.
• να ενημερώσουν για τις θεαματικές μεταβολές στην υγεία τους.
• να εξηγήσουν το πώς το νομοσχέδιο αυτό πλήττει μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα τη Δημόσια Υγεία και τα Δημόσια Οικονομικά.
• να αιτιολογήσουν το γιατί ακόμα μια σημαντική ευκαιρία για Έλληνες κατασκευαστές και εξαγωγείς, πλήττεται καίρια με αυτό το νομοσχέδιο.

Επίσης παρουσιάστηκε η ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό (διαβάστε την εδώ), καθώς και η επιστολή συμπαράστασης που στάλθηκε από τις επίσημες ατμιστικές ενώσεις 16 ευρωπαϊκών χωρών (διαβάστε την εδώ).

«Θέλουμε από τους δημοσιογράφους να αναδείξουν αυτό που βλέπουν μπροστά τους, την εμπειρία μας από το άτμισμα και τα οφέλη που σας λέμε ότι έχει για την υγεία μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ τον λόγο πήραν ασθενείς με άσθμα και άλλες σχετικές με το τσιγάρο παθήσεις, οι οποίοι περιέγραψαν την «αλλαγή της ζωής τους» από τότε που το έκοψαν με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παρακολουθήστε αποσπάσματα των ομιλιών:


Στη συνέντευξη ήταν προσκεκλημένος ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, που παρουσίασε τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών και μελετών και ανέλυσε τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από το ζήτημα. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων παρουσίασε την έρευνα σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες της υγείας έχουν άγνοια γύρω από το ζήτημα, την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σύμφωνα με την οποία 6,1 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκοψαν το κάπνισμα χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, απάντησε στους ισχυρισμούς περί υψηλών επιπέδων φορμαλδεΰδης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού.

Παρακολουθήστε την ομιλία του:Οι ατμιστές στην χώρα μας ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από 200.000, και «οι επιπτώσεις του νομοσχεδίου θα γίνουν άμεσα ορατές όχι μόνο σε αυτούς αλλά και στις οικογένειές τους - ένα σύνολο άνω του 1.000.000 συμπολιτών μας», ανέφεραν οι ατμιστές.

*Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών είναι μια πρωτοβουλία απλών πολιτών, που εκφράζει τις απόψεις και τις θέσεις μέρους αυτού του πληθυσμού.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Διαβάστε ακόμα:Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, 21:15