Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε μεγάλη άνθηση βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η μαύρη αγορά εμβολίων κατά του Covid-19, με τα εν λόγω σκευάσματα να έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά του λεγόμενου «dark net» και να βρίσκονται στις «βιτρίνες» παράνομων «supermarkets» έτοιμα προς πώληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά πρόκειται για παράνομα μεν, πλήρως οργανωμένα δε, ηλεκτρονικά παραμάγαζα, όπου ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε ένα πλήθος προϊόντων, να παραγγείλει αυτό που επιθυμεί  πληρώνοντας με χρήματα ή με κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια να παραλάβει την παραγγελία του στον χώρο του, όπως θα γινόταν και αν αγόραζε από οποιοδήποτε κλασικό ηλεκτρονικό κατάστημα.

Και όταν λέμε ότι μπορεί να παραγγείλει ό,τι θέλει το εννοούμε, καθώς τα καταστήματα αυτά πωλούν από εμβόλια κατά του Covid-19 μέχρι ναρκωτικά, όπλα, εκρηκτικά και κοσμήματα.

Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι βάσει των επίσημων στοιχείων η ζήτηση για αγορά τέτοιων εμβολίων έχει ξεπεράσει το 400%!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις Αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα σκευάσματα που πωλούνται στο «σκοτεινό διαδίκτυο» είναι αμφιβόλου ποιότητας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία αυτών που τελικά τα προμηθεύονται και τα χρησιμοποιούν.

Το zougla.gr κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και να περιηγηθεί σε κάποια από τα παράνομα «supermarkets», που, μεταξύ άλλων, πωλούν και εμβόλια. Όπως προκύπτει, λοιπόν, από την «επίσκεψη» στους χώρους αυτούς, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει δέκα εμβόλια της εταιρείας Moderna έναντι 2.000 δολαρίων.

Αν πάλι θέλει, μπορεί να «αλλάξει» κατάστημα και να αγοράσει εμβόλιο της Pfizer έναντι 350 δολαρίων ή 0,00592900 bitcoin ή να προμηθευτεί το σκεύασμα της Moderna έναντι 400 δολαρίων ή 0,00677600 bitcoin.

Επιπλέον ο πελάτης έχει τη δυνατότητα, εκτός από εμβόλια, να προμηθευτεί χάπια υδροξυχλωροκίνης καταβάλλοντας 1,10 δολάρια για το καθένα από αυτά.

Δείτε φωτογραφίες από τα «ράφια» των καταστημάτων με τα αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα 

Τι είναι όμως το «dark web»; Όπως είχε γράψει και παλαιότερα το zougla.gr, στην ουσία πρόκειται για μικρές και καλά προφυλασσόμενες, από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, γωνιές -ή καλύτερα δίκτυα- του διαδικτύου στις οποίες δρουν κυκλώματα σωματεμπόρων, εμπόρων όπλων, ποινικών, ναρκέμπορων, κλεπταποδόχων και άλλων.

Προκειμένου να εισέλθει κάποιος σε αυτά τα σκοτεινά δίκτυα και να περιηγηθεί στις παράνομες υπεραγoρές, θα πρέπει να χρησιμοποιεί ειδικά λογισμικά, τα οποία θα του εξασφαλίζουν την ανωνυμία του μπλοκάροντας ουσιαστικά τα ψηφιακά του ίχνη.

Αυτό θα το επιτύχει χρησιμοποιώντας το σύστημα Tor -ή αλλιώς «The onion router»-, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτοδημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια για τις ανάγκες του ναυτικού των ΗΠΑ.

Η λέξη onion (κρεμμύδι) υποδηλώνει τα πολλαπλά «στρώματα» που χρησιμοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα κατά τη λειτουργία του ώστε να κρύβει τους χρήστες πίσω από μια αόρατη κουρτίνα.

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί το Tor, φανταστείτε ένα δίκτυο με συνδεδεμένους πολλούς υπολογιστές-σταθμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο Tor.

Όταν, λοιπόν, κάποιος στείλει μια πληροφορία (ή ένα αρχείο) από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο, αυτή θα «ταξιδέψει» κρυπτογραφημένα μέσα από τα μονοπάτια που δίνουν οι συνδεδεμένοι υπολογιστές.

Από ναρκωτικά και εκρηκτικά έως… Magnum

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 το zougla.gr είχε αναφερθεί στα εν λόγω… supermarkets και είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από τα προϊόντα που μπορεί να βρει κάποιος στα ράφια τους.

Όπως προαναφέρθηκε, τα εν λόγω «καταστήματα» δίνουν τη δυνατότητα στον «πελάτη» να παραγγείλει από όποιο είδος ναρκωτικών επιθυμεί μέχρι κοσμήματα, πιστόλια τύπου Magnum, ακόμα και… άτομα που διατίθενται να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε δημόσια κτήρια.

Το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι απλώς να προχωρήσει στην παραγγελία του και να περιμένει την παραλαβή…

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…

Όπλα

Εκρηκτικά

Κοσμήματα

Ναρκωτικά

Υπηρεσίες… απειλής

«Σπασμένες» πιστωτικές κάρτες

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης