Ένα εικοσιτετράωρο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνώμων ο Σωτήρης Τσιόδρας εξαπέλυε τις βόμβες του, κατά την επίσημη παρέμβασή του στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα την πορεία της πανδημίας.

Ο «εξαφανισμένος» από το προσκήνιο επιστήμονας αποκάλυπτε πως η κορύφωση του τρίτου κύματος θα σημειωθεί στην Ελλάδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και πως είναι πιθανότατο ένα πολύ αρνητικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο την τρίτη εβδομάδα του τρέχοντος μηνός τα νοσοκομεία της χώρας θα είναι υποχρεωμένα να νοσηλεύουν περί τα 1.000 άτομα στις ΜΕΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια, ο μέχρι τώρα προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και καθηγητής, ο οποίος ακολουθεί κατά γράμμα τις αμερικανικές προδιαγραφές όσον αφορά την πανδημία, εξέφρασε την άποψη πως το όποιο άνοιγμα, είτε αυτό αφορά τα σχολεία είτε αφορά το λιανεμπόριο, θα ήταν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα με πολύ αρνητικές συνέπειες για την πορεία της πανδημίας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιπόν, εξηγήθηκε με ξεκάθαρο και άμεσο τρόπο. Την επόμενη ημέρα ήταν από εκείνους τους επιστήμονες που ψήφισαν «όχι» στο άνοιγμα των λυκείων, παίρνοντας άμεσα αρνητική θέση στην πρόταση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία είχε το πράσινο φως από το Μαξίμου.

Ο κ. Τσιόδρας εναντιωνόταν στην επίσημη γραμμή του πρωθυπουργικού γραφείου, που ήθελε πάση θυσία το παράλληλο άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυτό των λυκείων, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης μιας εικονικής κανονικότητας. Είναι προφανές ότι επιστημονικά το εγχείρημα αυτό της κυβέρνησης δεν έστεκε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ήταν εξαιρετικά έντονη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση που ελήφθη δεν ήταν ομόφωνη. Μια ισχυρή μειοψηφία επιστημόνων τάχθηκε κατά της πρότασης της υπουργού Παιδείας. Παρασκηνιακά και όχι επίσημα η ψηφοφορία έληξε με 18 ψήφους υπέρ της Κεραμέως και με 9 ψήφους κατά της υπουργικής πρότασης. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής υγείας δεν παρουσιάστηκαν όλα τα μέλη. Ψήφισαν μόνο 27. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη, υπήρξε έντονο παρασκήνιο σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών και των γυμνασίων. Εκεί τα πράγματα έγιναν περίπλοκα διότι όλα έδειχναν πως τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα καταγραφούν κρούσματα και εισαγωγές στις ΜΕΘ με ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς, πράγμα που οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες αναμένουν πως σε μία εβδομάδα από σήμερα θα καταγράφονται αριθμοί οι οποίοι θα προκαλούν τρόμο στα κυβερνητικά κλιμάκια, λόγω της απελευθέρωσης του λιανεμπορίου αφενός και από τη λειτουργία των Λυκείων αφετέρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εξακολουθεί να μιλά δημοσίως με τα καλύτερα λόγια για τον Σωτήρη Τσιόδρα. Στη συνέντευξη που έδωσε χθες στο Star είπε ότι συνομιλεί σε καθημερινή βάση μαζί του. «Τρεις φορές την εβδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη, όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα… Τώρα με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Πιστεύω ότι λείπει, αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας» τόνισε.

Τι λένε οι επιστήμονες

Μικρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική την επόμενη εβδομάδα αναμένει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί λογική αυτή την εξέλιξη και, όπως είπε, θα ανησυχήσει μόνο αν αυτή η τάση συνεχιστεί και τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Εκτίμησε, δε, ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ θα φτάσουν περίπου τους 900.

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε ότι στο καλό σενάριο τα κρούσματα κορωνοϊού θα είναι 2.000 την ημέρα. «Δεν περιμένει κανείς ότι θα γίνουν θαύματα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας δεν γίνεται με τους επιθυμητούς ρυθμούς.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης