Καταργούνται από τη Δευτέρα του Πάσχα οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία κατά την οποία ανοίγει η εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονταν μόνο τα Σαββατοκύριακα στην ολότητά τους, ωστόσο επιτρέπονταν για μετάβαση σε κομμωτήριο εφόσον ήταν σε άλλο δήμο ή και σε κατάστημα. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος μένει, για παράδειγμα, στο Μαρούσι, θα μπορεί να μεταβεί για φαγητό ή για καφέ στη Γλυφάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση 

Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης θα πραγματοποιηθεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτική πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, θα είναι δυνατή η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τη διάταξη, θα είναι 90 cm-1,2 m-1,8m, ενώ θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες έως δύο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Κλειστά θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 23:00 τη νύχτα μέχρι τις 05:00 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

 

Αναλυτικά οι κανόνες για το άνοιγμα της εστίασης

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 56.10, για υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο/ΚΑΔ 56.30.10.03, για υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ΚΑΔ 56.30.10.06, για υπηρεσίες καφετέριας/ΚΑΔ 56.30.10.07 και για υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο/ΚΑΔ 56.30.10.14 προβλέπονται τα εξής:

  • Έναρξη λειτουργίας μόνο στους εξωτερικούς χώρους, Δευτέρα 3 Μαΐου.
  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
  • Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).
  • Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξή τους (90cm -1,2m και 1,8m, κατά περίπτωση).
  • Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Κλειστά 23:00-05:00.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου τη βεβαίωση από το TAXIS, από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν από την 1/3/2020.

Τέλος παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους Κ.Α.Δ. 5621 (Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις) και 5630 (Υπηρεσίες ποτών) και τους οκταψήφιους αυτών.

Προς κατάργηση και τα SMS

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης επισήμανε πως από την επόμενη Δευτέρα ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να στέλνει SMS για να πάει σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ. Ακόμα υπογράμμισε πως τα καταστήματα με εξωτερικούς χώρους και καθήμενους πελάτες θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 23:00, όταν θα ξεκινά και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια ημερομηνία σχετικά με την κατάργηση των SMS «έδειξε» και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Πιο επιφυλακτικός πάντως εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε σήμερα πως «το SMS της μετακίνησης δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να καταργηθεί» συνδέοντας το θέμα με την πορεία των εμβολιασμών. O ίδιος, αναφερόμενος ειδικά στο ωράριο των εστιατορίων, που θα κλείνουν στις 23:00, εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23:00 να είναι σπίτι, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής. Σχετικά με τους επιχειρηματίες της εστίασης που δεν έχουν πολύ χώρο εξωτερικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως, όπως έγινε και πέρυσι, θα δοθεί κοινόχρηστος χώρος σε όσους έχουν πρόσβαση σε δρόμο ώστε να μπορούν να απλώσουν τα τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερο κομμάτι δημοσίου χώρου. Επιπλέον αναφέρθηκε στα μέτρα οικονομικής στήριξης για την εστίαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης