Επιμέλεια: Έλενα Δρίβα

Για ακόμα μια μέρα, την έβδομη κατά σειρά, η Ρόδος αποτελεί μια πύρινη κόλαση. Οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει και σήμερα, Δευτέρα, το νησί πραγματοποιούνται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντολή εκκένωσης δόθηκε, λίγο μετά τις 18:00, από το 112 στους κατοίκους του χωριού Κάλαθος, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή. Στο μήνυμα ζητείται από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την περιοχή Κολύμπια, καθώς η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο μέτωπο Μαλώνας και Μασσάρων.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθος εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Τρία παραμένουν τα ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της. Νωρίτερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε την εκκένωση των χωριών Μαλώνα και Μασσάρων με κατεύθυνση προς το χωριό Αρχάγγελος.

Μήνυμα από το 112 εστάλη επίσης γύρω στις 11:00 και στους κατοίκους των περιοχών Γεννάδι και Βατί για να εκκενώσουν προς το Κιοτάρι. Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φτάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, στην περιοχή επιχειρούν από αέρος οχτώ αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και το ένα από Κροατία. Επίσης στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχθεί και 10 ελικόπτερα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης