Δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα αναμένεται να μας δείξει ο καιρός την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στη χώρα μας.

Από τη μία οι θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τη βόρεια Αφρική, δημιουργούν αρχικά ένα αμιγώς ανοιξιάτικο σκηνικό και από τα μέσα της εβδομάδας ο καιρός -σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα – αναμένεται να μετατραπεί σε χειμωνιάτικος με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και με χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά / χαμηλά υψόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο στη δυτική Ευρώπη θα εξαναγκάσει σε πρώτη φάση να μεταφερθούν θερμές αέριες μάζες στη χώρα μας οι οποίες θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία έως και τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου στις μέγιστες τιμές στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Ένας καιρός που σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια θα θυμίσει Άνοιξη στο διάστημα από 2 έως και 4 Φεβρουαρίου.

Σε δεύτερη φάση από τις 5 Φεβρουαρίου και μετά, η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων αλλάζει απότομα με αποτέλεσμα η ανύψωση του αντικυκλωνικού πεδίου στη δυτική Ευρώπη να εξαναγκάσει τις πολύ ψυχρές έως και πολικές αέριες μάζες να κατηφορίσουν από το ύψος της Σκανδιναβίας – Ρωσίας προς την ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια (κατ’επέκταση και στη χώρα μας) ρίχνοντας απότομα τη θερμοκρασία μέσα σε 24 ώρες.  Το επακόλουθο της κατάβασης των πολύ ψυχρών αερίων μαζών θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας κατά 12 με 15 βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη τη χώρα , την εμφάνιση χιονοπτώσεων σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα τόσο στα κεντρικά και βόρεια κατά τόπους , όσο και στις ανατολικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές.

H κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών προς την χώρα μας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κρύος καιρός φαίνεται πως θα κρατήσει μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (έως και τις 9 Φεβρουαρίου).

Στο παρακάτω ενδεικτικό διάγραμμα του προγνωστικού μοντέλου G.F.S. για την Αττική, παρατηρούμε τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (πάνω καμπύλες) μέχρι την Τρίτη (4/2). Έπειτα, από την Τετάρτη (5/2) διακρίνουμε τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και την εμφάνιση σεναρίων βροχής/χιονιού (κάτω καμπύλες).

Διάγραμμα θερμοκρασίας αερίων μαζών (850hPa ή 1500μ) και υετού για την Αθήνα

Aναλυτικά οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες

Την Κυριακή (2/2) προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις βραδινές ώρες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Τη Δευτέρα (3/2) προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, κυρίως στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, όπου θα σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι, δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη (4/2) στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές που κατά τη διάρκεια της νύχτας στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία στα βόρεια θα αυξηθούν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Την Τετάρτη (5/2) στα βορειοδυτικά αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. 

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία κατά τόπους στα κεντρικά ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια.

Την Πέμπτη (6/2) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά και νότια. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά ηπειρωτικά.

H θερμοκρασία σε πτώση την Πέμπτη το πρωί

Από το απόγευμα στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Θερμοκρασίες στα βόρεια προάστια της Αττικής την Πέμπτη (Μeteo.gr)

Oι θερμοκρασίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη

Πηγές: Μeteoclub, Ηellenicweather, Meteo.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης