Ο "επίγειος παράδεισος" της λίμνης Βιστωνίδας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019, 06:10
Ο "επίγειος παράδεισος" της λίμνης Βιστωνίδας

Σε έναν επίγειο παράδεισο έχουν μετατρέψει τη λίμνη Βιστωνίδα, στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης, τα εκατοντάδες ροζ φλαμίνγκο που έχουν κατακλύσει και εφέτος την περιοχή. 

Η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί έναν ιδιαίτερης οικολογικής αξίας υδροβιότοπο, στον οποίο μπορεί κάποιος να συναντήσει μια σειρά από σπάνια είδη πουλιών. Ανάμεσα σε αυτά, αλλά και την πλούσια πανίδα της περιοχής, ξεχωρίζουν κάθε χρόνο τα ροζ φλαμίνγκο, τα οποία χάρη στο έντονο πορφυρό χρώμα που έχει το κάτω μέρος των φτερών τους δημιουργούν μια ιδιαίτερα μαγική ατμόσφαιρα στη λίμνη. Κάθε χρόνο, άλλωστε, δεκάδες επισκέπτες σπεύδουν στην περιοχή για να απολαύσουν το θέαμα αλλά και για θρησκευτικό τουρισμό, καθώς η λίμνη Βιστωνίδα συνδυάζει αρμονικά και τα δύο.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ευνοούν ιδιαίτερα την παρουσία των φλαμίνγκο, τα οποία ταξιδεύουν κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στη λίμνη Βιστωνίδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η λίμνη Βιστωνίδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7 χλμ. Η ιδιαιτερότητά της είναι στο νερό, το οποίο παρουσιάζει μεταβολές στην περιεκτικότητα αλάτων. Έτσι, στο βόρειο τμήμα της λίμνης τα νερά είναι γλυκά, ενώ στο νότιο τμήμα αλμυρά. Σε δύο μικρές νησίδες της λίμνης είναι χτισμένα τα γνωστά εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας, τα οποία επισκέπτεται μεγάλος αριθμός πιστών.

Στη λίμνη ζουν περισσότερα από 302 είδη πουλιών, όπως ο λευκοτσικνιάς, τα φοινικόπτερα, ο αγυροπελεκάνος, η αργυροτσικνιά και η λαγγόνα. Εδώ θα δείτε εκατοντάδες ροζ φοινικόπτερα, δηλαδή τα γνωστά φλαμίγκο, καθώς και πολυάριθμα άλλα είδη πουλιών. Μέσα στη λίμνη ζουν περισσότερα από 37 είδη ψαριών όπως το γριβάδι, η κοκκινοφτέρα και η θρίτσα, ενώ στα αλμυρά νερά συναντούμε τα χέλια, τα λαβράκια και τους κέφαλους. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν ζώα φυτοφάγα και σαρκοφάγα, διαφόρων μεγεθών.

Στα δάση και στους θαμνώνες, στα Δέλτα του Κόσυνθου και του Κομψάτου κρύβονται ο αγριόγατος, ο ασβός, και το τσακάλι. Η βόρεια και η νότια όχθη περιβάλλεται από εκτεταμένες ζώνες καλαμιών και αλμυρικιών, ενώ νότια της λίμνης στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος έχει μεγάλη αλοφυτική βλάστηση με έλη και αμμοθίνες. Στην ευρύτερη περιοχή ζουν λίγοι λύκοι και ζαρκάδια.

Η ιστορία της λίμνης 

Η γέννηση της λίμνης Βιστωνίδας τοποθετείται πριν από 5.000.000 χρόνια. Πήρε το όνομά της από τους Βίστωνες, ένα Θρακικό φύλο, που ζούσε στην περιοχή. Βασιλιάς των Βιστώνων ήταν ο Διομήδης. Ο Ηρακλής πήρε εντολή από τον βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα να του φέρει ζωντανά τα φοβερά άλογα του Διομήδη, άγριες φοράδες που τρέφονταν με ανθρώπινες σάρκες και από τα ρουθούνια τους πετούσαν φωτιές. 

Ο Ηρακλής πήρε μαζί του πολλά γενναία παλληκάρια και έφτασε στο σημερινό Πόρτο Λάγος με πλοίο. Ύστερα από μια γρήγορη απόβαση άρπαξε τα άλογα από τους στάβλους του Διομήδη και έφτασε στην παραλία. Πριν μπουν στο πλοίο για την επιστροφή ο Ηρακλής και η παρέα του, τους «μυρίστηκαν» οι Βίστωνες και ακολούθησε μάχη. Ο Ηρακλής σκότωσε τον Διομήδη και έτρεψε σε φυγή τον στρατό του. Στο μεταξύ όμως τα σαρκοφάγα άλογα πρόλαβαν και κατασπάραξαν τον φίλο του Άβδηρο. Στη μνήμη του Άβδηρου χτίστηκε αργότερα στην περιοχή η πόλη Άβδηρα.

Στους νεότερους χρόνους η περιοχή της Βιστωνίδας πέρασε, όπως και η υπόλοιπη Θράκη, από πολλούς κατακτητές. Τελευταία εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι, τον 14ο αιώνα, οι οποίοι έμειναν μέχρι το 1920. Το φυσικό τοπίο της λίμνης Βιστωνίδας έρχονται να συμπληρώσουν οι λιμνοθάλασσες Λάφρη, Λαφρούδα, Αλυκή, Έλος καθώς και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος.

Πηγή: xanthinea.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019, 08:20