Τι σχέση μπορεί να έχει ο ηθοποιός Κέβιν Κόστνερ που το 1997 πρωταγωνίστησε στην ταινία «ο Ταχυδρόμος» με ένα κύκλωμα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων για την εξάρθρωση του οποίου συνεργάστηκαν Έλληνες, Γερμανοί, Σουηδοί και Ισπανοί αστυνομικοί; Φαινομενικά καμία, παρά μόνο ότι η πολύ μεγάλη επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Ταχυδρόμος» και ότι στους «τίτλους τέλους» αναφέρονται, εκτός από τους συντελεστές και οι… συλληφθέντες.

Η επιχείρηση «βιτρίνα» στην Ομόνοια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν εντοπίστηκαν πέντε δέματα, «που περιείχαν διαβατήρια, για τα οποία αποδείχθηκε ότι οι αποστολείς τους ήταν «αχυράνθρωποι» και ο πραγματικός διακινητής των δεμάτων ήταν ο ιδιοκτήτης ενός φωτογραφείου στην Ομόνοια».

Μάλιστα, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είναι ηγετικό στέλεχος της σπείρας. Από αυτή την αποστολή δεμάτων η επιχείρηση πήρε την κωδική ονομασία «Ταχυδρόμος».

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής αστυνομίας, «κατά την εξέλιξη της έρευνας κατασχέθηκαν άλλα δυο δέματα με προορισμούς ευρωπαϊκή χώρα και νησί του Αιγαίου, ενώ σε συνεργασία με το Τελωνείο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατασχέθηκε άλλο ύποπτο δέμα, το οποίο περιείχε εξήντα μια αυτοκόλλητες διαφάνειες με απομιμήσεις υδατογραφημάτων διαβατηρίων αλλοδαπών χωρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι… πουλούσε το κύκλωμα

Όπως διαπίστωσαν οι Έλληνες αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών το κύκλωμα σκαρφιζόταν ευφάνταστους τρόπους για να διακινεί τα πλαστά έγγραφα. Τα έκρυβαν μέσα σε σόλες παπουτσιών, σε ρούχα και σε διαφημιστικά φυλλάδια.

Η τιμή των παράνομων εγγράφων κυμαινόταν από 300 έως 1200 ευρώ και η… δράση του κυκλώματος είχε μεγάλη έκταση καλύπτοντας όλα… τα γούστα.

Συγκεκριμένα, από πλαστά δικαιολογητικά για την τέλεση ενός εικονικού γάμου μέχρι και πλαστό αίτημα ασύλου ώστε να βγει ο πελάτης από την δομή φιλοξενίας στην Κω, να πετάξει για την Αθήνα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.

Μάλιστα, εντοπίστηκε πλαστή κάρτα τράπεζας, πλαστές διαφάνειες με απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας από την μακρινή… Ταϋλάνδη ενώ το κύκλωμα «ξεπέρασε» τον εαυτό του όταν διακίνησε πλαστά κολομβιανά έγγραφα που είχαν βίζα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι χώρες… σταθμοί των εγγράφων

Από την συνεργασία των διωκτικών αρχών διαφόρων χωρών διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα κλέβονταν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από την Ισπανία, έρχονταν στην χώρα μας όπου γινόταν η πλαστογράφηση τους και στην συνέχεια γινόταν αποστολή τους σε χώρες όπως η Τουρκία και το Ιράκ όπου οι «πελάτες» είναι πολλοί και με πορτοφόλια απ όπου έβγαιναν εύκολα τα χαρτονομίσματα που θα τους εξασφάλιζε το «εισιτήριο» για την… «Ευρώπη της Επαγγελίας».

Στην χώρα μας ο «Ταχυδρόμος» σταμάτησε 15 δέματα ενώ οι γερμανικές αρχές 24. Συνολικά, κατασχέθηκαν περίπου 25 χιλιάδες ευρώ, πάνω από 150 έγγραφα και τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, τα κατασχεθέντα από την Γερμανία αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας ώστε να ενσωματωθούν στην δικογραφία που υποβλήθηκε στην ελληνική δικαιοσύνη.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης