Αμέσως μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το αστυνομικό ρεσάλτο στους κινηματογράφους προς ανεύρεση ανηλίκων που παρακολουθούν την ταινία «Joker», η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καταδίκασε χωρίς περιστροφές την αστυνομική κατασταλτική επιχείρηση, αλλά αποκάλυψε και την ιδιότητα των δύο γυναικών που κάλεσαν την ΕΛ.ΑΣ. να επέμβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «ρεσάλτο» της ΕΛ.ΑΣ. στους κινηματογράφους έγινε σε εφαρμογή του νόμου της Δικτατορίας Μεταξά του 1937

Πρόκειται για δύο μέλη της Επιτροπής Καταλληλότητας. Οι δύο γυναίκες εργάζονται εδώ και καιρό στο Υπουργείο Πολιτισμού και είναι επιφορτισμένες να κρίνουν την καταλληλότητα των ταινιών. Η Λίνα Μενδώνη κατήγγειλε πως οι δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού ενήργησαν αυτοβούλως και εκτός αρμοδιοτήτων, χωρίς να ενημερώσουν την Υπηρεσία τους και ως εκ τούτου δίχως να ενημερωθεί η ιεραρχία. Άρα, υφίσταται ζήτημα σαφούς παραβίασης των αρχών και των κανόνων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Αυτή είναι η μία πλευρά της υπόθεσης, διότι η δεύτερη πράξη του «δράματος» που εξελίχθηκε στην κινηματογραφική αίθουσα ΑΕΛΛΩ το βράδυ της Κυριακής και στο Mall το Σάββατο αφορά βεβαίως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Διότι στο «ρεσάλτο» στην ΑΕΛΛΩ κινητοποιήθηκαν 10 αστυνομικοί, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών. Τέτοιος ζήλος; Τέτοια ανταπόκριση στο κάλεσμα δύο υπαλλήλων του Υπ. Πολιτισμού; Ούτε τζιχαντιστές να ήταν οι έφηβοι. Πληροφορούμεθα δημοσιογραφικώς πάντα πως στην ΑΕΛΛΩ επενέβησαν οι «Μαύροι Πάνθηρες», η νέα ομάδα που αναπτύσσει η ΕΛ.ΑΣ. για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Του εγκλήματος και όχι των εφήβων που πήγαν να παρακολουθήσουν μία ακατάλληλη για την ηλικία τους ταινία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να εξηγούμεθα. Στη Γαλλία η ταινία «Joker» είναι κατάλληλη για άτομα από 12 ετών και άνω. Στη Μεγάλη Βρετανία, για άτομα από 15 ετών και άνω. Στις ΗΠΑ για άτομα άνω των 17 ετών, εκτός αν συνοδεύονται. Στην Τουρκία, στη Ρωσία, στην Πολωνία, στις υπόλοιπες πρώην Ανατολικές χώρες και στην Ελλάδα την ταινία μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα αυστηρά άνω των 18. Δεν είναι, ωστόσο, αυτό το ζήτημα που απασχολεί. Είναι ο τρόπος αντίδρασης του… Κράτους που επαναφέρει νοοτροπίες, πρακτικές και πεποιθήσεις που παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης εποχές, της μετεμφυλιακής περιόδου, της Χούντας, της περιόδου «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» κ.λπ.

Πέραν τούτου, αυτή καθαυτή η αντίδραση του Κράτους είναι απίστευτα υποκριτική από τη στιγμή που ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε όλα τα άθλια «προϊόντα» που διατίθενται μέσω αυτού. Από τα απίστευτης βαρβαρότητας παιχνίδια έως το σκληρό πορνό παντός τύπου, τις προτροπές ή τις συνταγές αυτοκτονίας, τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε δραστηριότητες επικίνδυνων ομάδων και συμμοριών. Η πρόσβαση των εφήβων σε όλα αυτά είναι ελεύθερη. Η ταινία «Joker» μάρανε τις δύο κυρίες του Υπουργείου Πολιτισμού και την ΕΛ.ΑΣ. καθώς και τους «Μαύρους Πάνθηρες» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αν μη τι άλλο, μειδιούν, αν δεν ξεκαρδίζονται, οι πάντες εντός και εκτός Ελλάδος για τα καμώματα κάποιων νεοελλήνων. Διότι και σωστά ένα από τα βασικά συνθήματα των εκλογών ήταν η ασφάλεια των πολιτών. Απέχει πολύ η ασφάλεια των πολιτών από την εφαρμογή συμπεριφορών του τύπου προστασία των χρηστών ηθών της ελληνικής παραδοσιακής κοινωνίας.

Η Λίνα Μενδώνη θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα σήμερα Δευτέρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου στις 10.30. Αναμένονται και περισσότερες διευκρινίσεις από τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Το «ρεσάλτο» της ΕΛ.ΑΣ. στους κινηματογράφους έγινε σε εφαρμογή του νόμου της Δικτατορίας Μεταξά του 1937.   

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης