"Με παγίδευσε ο κολλητός μου"

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019, 19:32
"Με παγίδευσε ο κολλητός μου"

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Η ώρα της κρίσης έφτασε για την  21χρονη Ειρήνη Μελισσαροπούλου, κατηγορούμενη για διακίνηση ναρκωτικών στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, σε μια υπόθεση που έχει πάρει διαστάσεις στην ελληνική κοινή γνώμη, καθώς η νεαρή κοπέλα, που δηλώνει σε όλους τους τόνους όλο αυτό το διάστημα των 17 μηνών που κρατείται στις φυλακές την αθωότητά της,  βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της πολυετούς κάθειρξης, λόγω της πολύ αυστηρής νομοθεσίας που ισχύει στην ασιατική χώρα για το εμπόριο ναρκωτικών.

Μαζί της στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ο συνήγορός της γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος μας ενημερώνει ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου το πρωί θα συνεδριάσει το επταμελές σώμα των ενόρκων και θα ανακοινώσει την απόφαση. Την Παρασκευή 8 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία, με τις καταθέσεις των μαρτύρων. 

Σήμερα ήταν η μέρα της απολογίας της Ειρήνης, η οποία επί 2,5 ώρες προσπαθούσε να πείσει το ακροατήριο ότι δεν είχε γνώση της ύπαρξης της ποσότητας -2,6 κιλά- της κοκαϊνης μέσα στη βαλίτσα της, εξηγώντας ότι ουσιαστικά την παγίδευσε ο μέχρι τότε κολλητός της φίλος Πέτρος, με καταγωγή από τη Ρουμανία.

Συγκεκριμένα η νεαρή ανέφερε στο ακροατήριο τις διάφορες δουλειές στις οποίες είχε εργαστεί και ανέλυσε τη σχέση που είχε αναπτύξει με έναν φίλο της Ρουμάνο, με τον οποίο ήταν συνάδελφοι σε μία από αυτές, και τον κατηγορεί ότι αυτός την παγίδεψε, όταν ήταν μαζί στην Αιθιοπία. 

Όπως είπε, ο φίλος της (με τον οποίο όπως ξεκαθάρισε δεν υπήρχε ερωτική σχέση) της έλεγε ότι είναι πολύ όμορφη και την παρότρυνε να δοκιμάσει να εργαστεί ως μοντέλο, ενώ αυτός διατίθεντο να τη βοηθήσει. Προσφέρθηκε μάλιστα να της πληρώσει το εισιτήριο για το Χονγκ Κονγκ, όπου όπως της είπε, εκεί θα είχε τις ευκαιρίες της και θα τη βοηθούσε και ο ίδιος σε αυτό.

Ταξίδεψαν μαζί από την Αντίς Αμπέμπα, όμως εκείνος της είπε ότι θα φτάσει στο Χονγκ Κονγκ δύο μέρες αργότερα από εκείνη, καθώς είχε βρει πιο φθηνό εισιτήριο. Στο ξενοδοχείο (έμεναν σε ξεχωριστά δωμάτια), ο φίλος της της είχε αφήσει μια βαλίτσα στο κρεβάτι της και την παρακάλεσε να την πάρει μαζί, ώστε να μην έχει ο ίδιος το «βάρος». Όπως είπε η Ειρήνη στους δικαστές, του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν κοίταξε καν αν η βαλίτσα έχει κάτι μέσα: προσέθεσε κάτι δικά της καλλυντικά κι άλλα αντικείμενα και την πήρε μαζί στις αποσκευές της.

Μάλιστα, στο δικαστήριο προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη σε ελληνικό κανάλι που είχε δώσει ο Ρουμάνος, προκειμένου να αντιληφθούν οι δικαστές ότι πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο...

«Δεν γνώριζα ότι υπήρχαν ναρκωτικά στην τσάντα», επανέλαβε πολλές φορές η 21χρονη. Για να ισχυροποιήσει το επιχείρημα της ότι δεν γνώριζε, τόνισε στο δικαστήριο ότι η τσάντα είχε ήδη περάσει από δύο ελέγχους στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, μέχρι τον τρίτο έλεγχο όπου και εντοπίστηκε η κοκαϊνη.

«Αν το γνώριζα ότι περιείχε κοκαΐνη η τσάντα, και καθώς πέρασε από δύο ελέγχους, θα πετούσα είτε το περιεχόμενο είτε την ίδια την τσάντα σε κάποια τουαλέτα του αεροδρομίου για να μην έχω πρόβλημα», ανέφερε.

Όπως τόνισε μάλιστα, καθώς είναι κόρη αστυνομικού, είχε βρεθεί πολλές φορές στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης όπου υπηρετούσε ο πατέρας της και ήξερε καλά τους ελέγχους που γίνονται στα αεροδρόμια, πώς εντοπίζονται ακόμα και μικρές ποσότητες ουσιών κι άλλες λεπτομέρειες. «Πώς είναι δυνατόν να ήξερα τόσα πολλά για τους ελέγχους κι όμως να την πάτησα έτσι», σημείωσε στην απολογία της.

Οι δικαστές στη συνέχεια τη ρώτησαν για ποιον λόγο καταγράφηκαν τόσες πολλές κλήσεις μεταξύ της ίδιας και του Ρουμάνου φίλου της εκείνο το διάστημα, κι εκείνη απάντησε ότι θεώρησε ως κάτι πολύ φυσιολογικό τις πολλές φορές που την καλούσε στο τηλέφωνο, ρωτώντας τη λεπτομέρειες για το που βρίσκεται, εάν έχει κάποιο πρόβλημα στο ταξίδι κτλ, καθώς ήταν κολλητός της φίλος και θα ήταν φυσιολογικό να ανησυχεί που ταξιδεύει μόνη της. «Δεν ήμουν καθόλου υποψιασμένη τότε ότι θα με παγίδευε», ανέφερε.

Η Ειρήνη, που επέμεινε μέχρι τέλους για την αθωότητά της, σε λιγότερο από 48 ώρες θα γνωρίζει την απόφαση του δικαστήριου, ενώ αντιμετωπίζει κάθειρξη μέχρι 24 έτη.

Στα "συν" της συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν τα δαχτυλικά της αποτυπώματα στο σακουλάκι, μέσα στην τσάντα, που περιείχε τα 2,6 κιλά της κοκαϊνης. 

Κεχαγιόγλου: «Ενδεχόμενη αθώωση της θα αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη»

Ο δικηγόρος της Σάκης Κεχαγιόλου, θα θεωρούσε μεγάλη ευχάριστη έκπληξη το ενδεχόμενο της αθώωσης της, καθώς όπως δήλωσε στο zougla.gr, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στην Κίνα που έχουν αθωωθεί κατηγορούμενοι για ναρκωτικά, όμως συνεχίζει να ελπίζει.

«Η Ειρήνη απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με ψυχραιμία και σοβαρότητα, χωρίς να αφήσει κενά στην απολογία της, ενώ δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις. Η εντύπωση που άφησε στους ενόρκους είναι καταλυτική για την απόφαση που θα λάβουν». 

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

Διαβάστε επίσης: Τι κατέθεσαν οι τελωνειακοί στη δίκη της Ειρήνης που συνελήφθη στο Χονγκ Κονγκ με κοκαΐνη

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019, 21:24