Mάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Αχαΐας αφού βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα.

Λίγο μετά τις 12.10 μεγάλη φωτιά  εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Δροσιά του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο αργότερα πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ελεκίστρα, στις παρυφές της Πάτρας, ενώ το απόγευμα πύρινα μέτωπα δημιουργήθηκαν σε Εγλυκάδα και Καρυά.

Σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις. Συγκεκριμένα στο μέτωπο της Δροσιάς  επιχειρούν: 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού  αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200, καθώς και ελικόπτερα. Όσον αφορά στο μέτωπο στην Ελεκίστρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, ελικόπτερα και αεροπλάνα. Δυνάμεις επιχειρούν στην Εγλυκάδα και στην Καρυά

Όπως έγινε γνωστό, λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Δροσιάς ώστε να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε χαράδρα, αλλά οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί με αποτέλεσμα να δυσχαιρένουν το έργο της κατάσβεσης. 

 

«Στην κοινότητα Κούμπερι Αχαΐας έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια οι κάτοικοι της κοινότητας Δροσιάς, που εκκενώθηκε προληπτικά λόγω της φωτιάς», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, ενώ όπως προσέθεσε, «όσοι έχουν σπίτια στην Πάτρα θα μεταφερθούν εκεί».

 

Λίγο μετά τις 15.00 δόθηκε εντολή εκκένωσης του Σουλίου, ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Στο μέτωπο αυτό επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ έχουν ζητηθεί περισσότερες δυνάμεις.Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα του δήμου Πατρέων.

Στο μεταξύ, διεκόπη, για προληπτικούς λόγους, η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιμετρική οδό της Πάτρας.

Στις  17.16 υπήρξε αναζωπύρωση στην Καρυά, σε σημείο όπου υπάρχουν πολλές οικίες.

 

Λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν την ορμή της πυρκαγιάς που είχε φτάσει στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου. Εκεί βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης καθώς υπήρχε κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, το οποίο τροφοδοτεί με νερό το μεγαλύτερο μέρος της Πάτρας.

 

Τρία άτομα διεκομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με αναπνευστικά προβλήματα.Πρόκειται για δύο πυροσβέστες και μια γυναίκα.

Επίσης, ένας πολίτης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα της Πάτρας καθώς τραυματίστηκε στο χέρι (έκοψε τον τένοντα) στην προσπάθεια συνδρομής κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Λόγω της κατάστασης, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης έθεσε σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άιος Ανδρέας» παρά το γεγονός ότι δεν εφημέρευε.

 

Το Τenis Club στην Εγλυκάδα έχει γίνει επιχειρησιακό κέντρο στο οποίο βρίσκονται μαζί με τις πυροσβεστικές αρχές, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Πατρέων αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος. 

 

Λίγο μετά τις 19.00, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, ανέφερε στο ΑΠΕ πως «μετά την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Δροσιά, εκκενώθηκε και ο οικισμός της Πτέρης», προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχουν προκληθεί ζημιές στην περιοχή της Πτέρης».

Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Τριβογά και Χριστοπουλέικα, για πιθανή εκκένωση.

 

 

 

 

Φωτογραφίες- βίντεο: The Best, pelop.gr, tempo24, flamis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης