Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς, να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων. Όπως και στην Εύβοια, έτσι και στη Γορτυνία, πολλοί κάτοικοι παρά το μήνυμα εκκένωσης που έλαβαν, έμειναν στα χωριά τους και μαζί με τους Πυροσβέστες και τους εθελοντές, πάλεψαν με κάθε μέσο για να σβήσουν τη φωτιά, η οποία στο πέρασμά της προκάλεσε ζημιές, εκτός από τα σπίτια, σε καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες.

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συνδράμουν και εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Στο χωριό Πυρρή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, με μία πρώτη εκτίμηση κάηκαν 10 σπίτια, 10 βοηθητικοί χώροι (αποθήκες), δεκάδες ζώα και χιλιάδες ελαιώνες. Προς το παρόν, οι κάτοικοι στα παραπάνω χωριά δεν έχουν ούτε υδροδότηση ούτε ηλεκτροδότηση. Πολλές κολόνες της ΔΕΗ κάηκαν και έπεσαν στους δρόμους.

Στον οικισμό, κάτοικοι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά, επέστρεψαν το βράδυ για να κοιμηθούν στα σπίτια τους, παρά τις φθορές και τη μυρωδιά του καμένου που επικρατεί στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες εκκενώθηκαν 19 χωριά και σήμερα γίνονται προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μην φτάσει η φωτιά μέσα στα χωριά και κατακάψει τα σπίτια των κατοίκων.

Εντός της ημέρας, αναμένονται επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις για τη φωτιά στη Γορτυνίας. Όπως είχε ενημερώσει ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα.

Στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, για να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.
 

Φωτογραφίες: arcadiaportal

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης