Για την εκτίμηση του αριθμού βουλευτών που εκλέγονται ανά εκλογική περιφέρεια, τόσο με το νόμο της απλής, όσο και με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα (7κομματική Βουλή),έγιναν οι παρακάτω παραδοχές:

  • Για τα ποσοστά των κομμάτων στο σύνολο της επικράτειας ελήφθη ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων των εταιρειών τις τελευταίες 40 ημέρες, αφού έγινε αναγωγή τους σύμφωνα με τις αποκλίσεις τους στις εθνικές εκλογές του 2019. Τα ποσοστά των κομμάτων ήταν ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 34,72%, ΣΥΡΙΖΑ 29,98%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,81%, ΚΚΕ 5,69%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,02%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 3,20% και ΜΕΡΑ25 3,03%.
  • Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογικές περιφέρειες εκτιμήθηκαν με αναγωγή των ποσοστών των εθνικών εκλογών του 2019, σύμφωνα με τον παραπάνω μέσο όρο των δημοσκοπήσεων.
  • Η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες σύμφωνα με την απογραφή του 2021, εκτιμήθηκε σε προηγούμενη δημοσίευσή μου.

Δείτε τους δύο πίνακες όπου απεικονίζεται ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, τόσο με το νόμο της απλής, όσο και με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλο ρόλο θα παίξει το ποσοστό των ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ που φαίνεται ότι εισέρχονται στη Βουλή και στην παρούσα εκτίμηση ήταν 3,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν το ποσοστό των ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ υπερβεί το 4%, θα υπάρξουν ανακατατάξεις στους βουλευτές που εκλέγονται σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες:

Για παράδειγμα στο νόμο της απλής αναλογικής:

  • Στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας όπου σύμφωνα με την παρούσα εκτίμηση εκλέγονται 2 βουλευτές της ΝΔ, 3 του ΣΥΡΙΖΑ, 1 του ΠΑΣΟΚ και 1 του ΚΚΕ,  θα εκλέγονταν 2 της ΝΔ, 2 του ΣΥΡΙΖΑ, 1 του ΠΑΣΟΚ, 1 του ΚΚΕ και 1 των ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
  • Στην ΠΕ Μαγνησίας όπου σύμφωνα με την παρούσα εκτίμηση εκλέγονται 2 βουλευτές της ΝΔ, 2 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 του ΚΚΕ,  θα εκλέγονταν 1 της ΝΔ, 2 του ΣΥΡΙΖΑ, 1 του ΚΚΕ και ένας των ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
  • Στην ΠΕ Τρικάλων όπου σύμφωνα με την παρούσα εκτίμηση εκλέγονται 2 βουλευτές της ΝΔ, 1 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 του ΠΑΣΟΚ,  θα εκλέγονταν 1 της ΝΔ, 1 του ΣΥΡΙΖΑ, 1 του ΠΑΣΟΚ και 1 του ΚΚΕ.

Για παράδειγμα επίσης στο νόμο της ενισχυμένης αναλογικής:

  • Στην Α΄Πειραιώς όπου σύμφωνα με την παρούσα εκτίμηση εκλέγονται 3 βουλευτές της ΝΔ, 2 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 του ΚΚΕ,  θα εκλέγονταν 4 της ΝΔ, 1 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 του ΚΚΕ.
  • Στην ΠΕ Λάρισας όπου σύμφωνα με την παρούσα εκτίμηση εκλέγονται 3 βουλευτές της ΝΔ, 2 του ΣΥΡΙΖΑ, 1 του ΠΑΣΟΚ, 1 του ΚΚΕ και 1 της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ,  θα εκλέγονταν 2 της ΝΔ, 2 του ΣΥΡΙΖΑ, 1 του ΠΑΣΟΚ, 1 του ΚΚΕ, 1 της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και 1 των ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
  • Στην ΠΕ Μαγνησίας όπου σύμφωνα με την παρούσα εκτίμηση εκλέγονται 4 βουλευτές της ΝΔ και 1 του ΣΥΡΙΖΑ,  θα εκλέγονταν 3 της ΝΔ, 1 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 των ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης