Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Βίντεο -Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δημιουργία ενός κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία «Τάκης Ηλιόπουλος», αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα του Παναγιώτη, που έφυγε από τη ζωή στις αρχές  Νοεμβρίου του 2022, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ακτοπλοϊκής εταιρείας Seajets, Μάριος Ηλιόπουλος.

Μέσω του ιδρύματος αυτού,  ο 57χρονος εφοπλιστής, θα προσφέρει σε πρώτη φάση το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δράσεις σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων που θα αποσκοπούν στη θωράκιση του περιβάλλοντος και της καλύτερης δυνατής διαβίωσης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μέσω της βελτίωσης των υποδομών της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και τους περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πατέρας μου είχε μεγάλη αγάπη για τις Κυκλάδες, για όλα τα νησιά του Αιγαίου και πάντα έλεγε εδώ βρίσκεται ο Παράδεισος, μην τον ψάχνετε αλλού. Αγαπήστε τα πάντα γύρω σας. Ο πατέρας μου δύο πράγματα αγαπούσε. Ήταν ένας απίστευτος λάτρης του θεσμού της οικογένειας, αλλά και του Αιγαίου πελάγους. Τα καλοκαίρια του τα πέρναγε σε ένα σπίτι 30 τετραγωνικών στη Γαύδο. Οι κουβέντες του προς τα παιδιά του ήταν να συνεχίζουμε να έχουμε όραμα με τις βασικές αρχές που μας έχει δώσει, αγαπώντας παράλληλα όπως κι εκείνος το Αιγαίο και τις Κυκλάδες», είπε εμφανώς συγκινημένος και δακρυσμένος, ο Μάριος Ηλιόπουλος, λίγο πριν ανακοινώσει την σημαντικότατη απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα.

 

Ακολουθώντας λοιπόν, κατά γράμμα το μότο του αείμνηστου πατέρα του, για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους όπου δραστηριοποιείται για περισσότερες από τρείς δεκαετίες η εταιρεία, γνωστοποίησε και τους τέσσερις βασικούς πυλώνες που θα χρηματοδοτηθούν από το ίδρυμα. Τα 2 εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του 2023, θα αξιοποιηθούν κατά σειρά  για τη θωράκιση της υγείας, για τη βελτίωση και την ανάπτυξη της παιδείας, για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και για το περιβάλλον. Επίσης υπάρχει η σκέψη να βοηθηθούν τα νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο και με αεροδιακομιδές ασθενών στην Αθήνα για την ταχύτερη διακομιδή τους σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, πέρα από τις διακομιδές ασθενών και σοβαρά τραυματιών πολιτών που πραγματοποιούνται ήδη με πλοία της Sea Jets, εντελώς δωρεάν.

 

Μάλιστα έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τοπικούς φορείς αρκετών νησιών προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανάγκες όπου υπάρχουν, ιδίως για την παραχώρηση μηχανημάτων και άλλων χρηστικών ειδών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Επίσης για τη δημιουργία εγκαταστάσεων πράσινης ενέργειας στα περισσότερα λιμάνια των νησιών.

«Τα νησιά μας, ιδίως τα πιο μικρά, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο, γι’ αυτό και η εταιρεία μας συνακόλουθα με την πρόοδο και τα κέρδη που θα έχει, θα προσπαθήσει παράλληλα να βελτιώσει τη διαβίωση των ανθρώπων στα νησιά αυτά με αγάπη με ενδιαφέρον και με ανιδιοτέλεια. Θα είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών συζητώντας για τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχολεία και σχολικό εξοπλισμό, στα ιατρικά κέντρα για το τι πραγματικά χρειάζεται κάθε περιοχή, για την χορήγηση ιπποτροφιών, για την πράσινη ενέργεια, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη», ανέφερε ο  Μάριος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας  πως η δράση του ιδρύματος θα ξεκινήσει μέσα στο προσεχές διάστημα  με επικεφαλής τη σύζυγό του Άννα και την κόρη του Δέσποινα.

Η δωρεά του ενός εκατ. ευρώ στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας

Άνθρωπος των γρήγορων και συνάμα συνετών αποφάσεων ο Μάριος Ηλιόπουλος, – ως ραλίστας και μάλιστα πρωταθλητής αγώνων έχει μάθει να λειτουργεί έτσι- προχώρησε σε μια ακόμη σπουδαία κίνηση ανθρωπιάς την οποία σκέφθηκε και εκτέλεσε άμεσα.

Πρόκειται για την δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, την οποία και ανακοίνωσε επισκεπτόμενος τη γείτονα χώρα στις 15 Φεβρουαρίου.

Συναντήθηκε μάλιστα, με τα τρία πιο σημαντικά πρόσωπα της Τουρκίας, τρεις ανθρώπους που πολύ δύσκολα βλέπουν ακόμη και αρχηγοί κρατών. Με  τον πρόεδρο της γείτονος χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη συζήτηση, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με τον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τους οποίους συνομίλησε για περισσότερη από μισή ώρα.

«Η απόφαση αυτή επίσης λήφθηκε πολύ γρήγορα με μοναδικό γνώμονα την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.  Αποφάσισα την 14η Φεβρουαρίου, τη μέρα της αγάπης, να την αφιερώσω στον πατέρα μου και στο Αιγαίο, γι’ αυτό και πήγα μέσα σε 24 ώρες στην Τουρκία προκειμένου να ανακοινώσω την οικονομική στήριξη της εταιρείας Sea Jets, προς τους πληττόμενους συνανθρώπους μας, στη μνήμη του ταπεινού Τιτάνα του Αιγαίου, του Τάκη Ηλιόπουλου.  Δεν είναι δυνατόν να μην δείχνουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη, όταν χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ένα τέτοιο ισχυρό φυσικό φαινόμενο. Θεωρώ ότι αν υπάρχει ειλικρινής και καλόπιστος διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να γίνουν η δύναμη της Μεσογείου. Η Sea Jets μ’ αυτή την κίνηση βάζει τον θεμέλιο λίθο προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος, αναφέροντας ακόμη ότι κανόνισε τα πάντα από μόνος του μέσα σε 24 ώρες, χωρίς να ζητήσει την παραμικρή συνδρομή ή βοήθεια από το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Την 14η Φεβρουαρίου, επικοινώνησα με υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και τους γνωστοποίησα ότι επιθυμώ να κάνω μια οικονομική προσφορά για τη στήριξη των σεισμοπαθών και θέλω να τη συζητήσουμε και να την ανακοινώσουμε από κοινού. Κατάφερα να συναντήσω τους τρεις πιο σημαντικούς ανθρώπους της Τουρκίας την επόμενη μέρα, μέσα σε 24 ώρες, ακόμη και με τον πρόεδρο Ερντογάν που έλεγε ότι θα έρθουμε νύχτα να σας πιάσουμε στον ύπνο. Και δεν εννοούσε βέβαια την Αθήνα, αλλά τα νησιά μας στο Αιγαίο. Όταν έρχεται λοιπόν αυτή η εταιρεία, η Sea Jets που είναι ο μεγάλος πρέσβης του Αιγαίου και κάνει αυτή την κίνηση συμπαράστασης προς την άλλη πλευρά, δείχνει ότι η  Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν από κοινού να δημιουργήσουν μια τεράστια δύναμη. Ήταν μια τεράστια κίνηση ειρήνης και εθνικής σημασίας και οι πολιτικοί της γείτονος χώρας δεν έκρυψαν τη χαρά τους γι’ αυτή την πρωτοβουλία ανθρωπιάς».

 

 

Η κοινωνική – φιλανθρωπική δράση του Μάριου Ηλιόπουλου

Ο Μάριος Ηλιόπουλος, δεν συνηθίζει να γνωστοποιεί, τις φιλανθρωπικές δράσεις που κατά καιρούς πραγματοποιεί η εταιρεία Sea Jets και ο ίδιος , ωστόσο με αφορμή τη συνέντευξη που πραγματοποίησε για να ανακοινώσει την δημιουργία του ιδρύματος «Τάκης Ηλιόπουλος», γνωστοποιήθηκαν μέσω των ερωτήσεων πολλές ακόμη φιλανθρωπικές ενέργειες του.

Όπως η δημιουργία 12 εντατικών μονάδων στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με όλο τον εξοπλισμό τους, οι οποίες εν μέσω της πανδημίας αναδείχθηκαν με βάση τα στατιστικά στοιχεία οι πιο τυχερές εντατικές, καθώς από όσους νοσηλεύτηκαν το μεγαλύτερο ποσοστό βγήκαν υγιείς επιστρέφοντας στα σπίτια τους.

 

 

Μια από τις παρευρισκόμενες δημοσιογράφους στην αίθουσα, ζήτησε τον λόγο και τον ευχαρίστησε από καρδιάς κλαίγοντας, καθώς σε μια από τις μονάδες αυτές νοσηλεύεται ο βαριά τραυματίας σύζυγός της, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα είχε φύγει από τη ζωή.

Αντίστοιχα για την μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι, όταν η Sea Jets, ήταν η πρώτη εταιρεία που έσπευσε με πλωτά μέσα στην περιοχή και έσωσε πάνω από 600 ανθρώπους.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους σεισμόπληκτους της Συρίας επισημαίνοντας ότι σκέφτεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικό υλικό  ενώ επεξεργάζεται στο μυαλό του τον τρόπο που αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά, με δεδομένη την άναρχη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Στάση αναμονής για τη MIG

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της MIG, ο κ. Ηλιόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει, αλλά αρκέστηκε να αποκλείσει κάποια σενάρια, μεταξύ των οποίων το ενδιαφέρον της οικογένειας για το χρηματιστήριο.

«Δεν με ενδιαφέρει το οικονομικό κέρδος (outright). Με ενδιαφέρει να κερδίσουμε χρήματα από άλλες διαδικασίες. Δεν θεωρώ κακό το Χρηματιστήριο. Εμείς σαν οικογένεια δεν συμμετείχαμε ποτέ στο χρηματιστήριο. Οι μόνες μετοχές που πήραμε ήταν για να βοηθήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών», ανέφερε σχετικά ο κ. Ηλιόπουλος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης