Zougla Newsroom

Έκπληκτοι με τη… χλιδή της υπόθεσης έμειναν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όταν άκουγαν τους κατηγορούμενους να καταθέτουν για το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών και προώθησης στην Ευρώπη. Γιατί δεν συμβαίνει κάθε μέρα οι διακινητές να μεταφέρουν τους «πελάτες» τους με… πολυτελή Πόρσε στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο που θα τους πάει στην Κεντρική Ευρώπη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εννέα συλληφθέντες μαζί με άγνωστους δράστες με τα παρατσούκλια «Canada», «Kamaran», «Mit Hat», «Faisal» και «Hamouda» δρούσαν από τις αρχές του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης κατάφεραν να τους συλλάβουν. Με τα κέρδη από τα πλαστά έγγραφα και τις προωθήσεις των μεταναστών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του κυκλώματος φρόντιζαν να μεγαλώνουν την επιχείρησή τους αλλά και τον… τραπεζικό τους λογαριασμό. Μάλιστα, για να είναι νομιμοφανείς, αναμείγνυαν τα χρήματα με τα κέρδη από τις επιχειρήσεις που είχαν ανοίξει στην Αθήνα, όλες με το ίδιο όνομα.

Συγκεκριμένα, ένα καφέ όπου γίνονταν οι συναντήσεις των μελών και των υποψήφιων «πελατών», ένα ταξιδιωτικό γραφείο για να εκδίδουν τα εισιτήρια, αλλά και ένα κομμωτήριο για να καλλωπίζουν τους μετανάστες που έφταναν στο αεροδρόμιο με πολύ προσεγμένη εμφάνιση.

Τα χιλιάδες ευρώ επενδύονταν και σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας είτε για την κράτηση των μεταναστών είτε για τη δική τους καλοπέραση. Το κύκλωμα για την προώθηση κάθε μετανάστη από την Τουρκία προς την Ελλάδα έπαιρνε έως 2.000 ευρώ το άτομο, ενώ για την προώθηση κάθε μετανάστη από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή κυμαινόταν από 4.000 έως 8.000 ευρώ το άτομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες προωθήσεις γίνονταν από τα αεροδρόμια της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Ρόδου και της Κρήτης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους τα συγκεκριμένα νησιά «βουλιάζουν» από κόσμο και τουρίστες. Μεταξύ των «παροχών» ήταν και η επίδειξη βίντεο στους «πελάτες» από τα αεροδρόμια. Τα μέλη του κυκλώματος κατέγραφαν με κινητά τηλέφωνα τους χώρους των αεροδρομίων ώστε οι παράνομοι μετανάστες, όταν έφταναν, να μην μοιάζουν σαν… χαμένοι και να μην κινούν υποψίες. Ταυτόχρονα, πλαστογράφησαν 250 έγγραφα με τιμή από 150 έως 450 ευρώ, ενώ κατηγορούνται ότι έκαναν 367 απόπειρες και παράνομες προωθήσεις μεταναστών. 

Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους, Σύριος ηλικίας 42 ετών, ήταν από τους ευνοημένους της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στη zougla.gr, εξήγησε τι συνέβη στην αίθουσα του Εφετείου. «Σε μεγάλη νομική μάχη εξελίχθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς το δικαστήριο προβληματίστηκε για τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό της διακινητικής δράσης των κατηγορουμένων! Τελικά επικράτησε η κρίση για την εφαρμογή της επιεικέστερης για αυτούς διάταξης και η αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης του σύννομου βίου και επέβαλε ποινές φυλάκισης στον εντολέα μου και σε άλλους τρεις εκ των βασικών κατηγορουμένων». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης