Σε ηλικία 80 χρόνων πέθανε ο πρώην υπουργός, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Τσοβόλας.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας έδινε χρόνια μάχη με τον καρκίνο και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τελευταία, με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεξελέγη το 1981 και το 1985. Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί διαφώνησε ιδεολογικά και πολιτικά, και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΗ.Κ.ΚΙ. μπήκε στη Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή, και το 2004 πρότεινε τη διάλυση του κόμματος, η οποία αποφασίστηκε στο συνέδριο της 30ής.10.2004.

Η ανακοίνωση του Αττικού νοσοκομείου:

«Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας εισήχθη την Τετάρτη στο Αττικόν Νοσοκομείο σε κατάσταση σήψης σε έδαφος χημειοθεραπείας που ελάμβανε για προχωρημένη νεοπλασματική νόσο. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του εισήχθη κατευθείαν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου. Παρά την υποστήριξη η οποία περιέλαβε και μηχανική υποστήριξη της αναπνευστική και νεφρικής του λειτουργίας η κατάσταση του επιδεινώθηκε και κατέληξε σήμερα 25 Φεβρουαρίου και ώρα 13:35».

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής Κων/νου Τασούλα

Τη θλίψη του εξέφρασε ο  Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, για τον θάνατο του πρώην βουλευτή και υπουργού, Δημήτρη Τσοβόλα.

«Ο Δημήτρης Τσοβόλας από τα νεανικά του χρόνια και σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της σταδιοδρομίας του δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τα ιδανικά και τις ιδέες του, πάντα με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και διάθεση προσφοράς στο κοινό καλό και στην πρόοδο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας το 1977 και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Διετέλεσε υπουργός οικονομικών την περίοδο 1985 – 1989. Επίσης, ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ από το 1995 μέχρι το 2004.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου». 

Το ΚΙΝ.ΑΛ. για το θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα

«Με θλίψη, αποχαιρετούμε το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή και υπουργό, Δημήτρη Τσοβόλα.  Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στην ιστορική νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης και του Ελληνικού λαού το 1981. Πάντοτε ευγενής και ανθρώπινος, έδινε αγώνες με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια στο πλευρό των αδύναμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου για τον Δημήτρη Τσοβόλα

Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετώ και τιμώ τον αγαπημένο μου φίλο και αδελφό, Δημήτρη Τσοβόλα. Άλλοι, πιο κατάλληλοι και πιο αρμόδιοι από εμένα θα μιλήσουν για τον εξέχοντα πολιτικό, τον λαμπρό δικηγόρο, τον μαχητή της ζωής. Εγώ θα ήθελα από μέρους μου να κατευοδώσω τον άνθρωπο με Α κεφαλαίο, με τον οποίο  γνωρίστηκα σε σκοτεινές για μένα ώρες της ζωής και της σταδιοδρομίας μου, όταν, για να θυμηθούμε και το Μίκη, αναρωτιόμουν « Ποιος τη ζωή μου κυνηγά» ο Δημήτρης, τα Χριστούγεννα του 2005 με δική του πρωτοβουλία ζήτησε να με γνωρίσει και να με συναντήσει και μετά από μια μακρά και ειλικρινή de profundis  συζήτηση, στάθηκε στο πλευρό μου σε μια εξαιρετικά δύσκολη πορεία γεμάτη παγίδες και σκοπιμότητες, με συνέπεια επτά χρόνια μετά μαζί να χαρούμε την τελική δικαίωση.

Μαζί, λοιπόν, με τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη Ρένα, τη Λυδία και τον Κωνσταντίνο αποχαιρετώ με οδύνη έναν δικό μου άνθρωπο που με τίμησε με την αγάπη και τη φιλία του.

Συλλυπητήρια από βουλευτές

Την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομικών και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Τσοβόλα, εξέφρασαν από το βήμα της βουλής, βουλευτές των κομμάτων τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

 «Μας προκαλεί μεγάλη συγκίνηση και θλίψη ο θάνατος του Δημήτρη Τσοβόλα και είναι μια απώλεια για τη χώρα και τη δημοκρατία. Προσέφερε πολλά στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπηρετώντας την πατρίδα», τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Τσοβόλα και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.

 «Είναι βαθύτατη η θλίψη για το θάνατο του Ηπειρώτη Δημήτρη Τσοβόλα. Από όλους τους δημόσιους χώρους που πέρασε τίμησε ιδιαίτερα την πατρίδα του και την Ήπειρο. Κατάφερε πολλά. Ξεκινώντας φτωχός από το χωριό του μεγαλούργησε στην Αθήνα. Καλό του ταξίδι και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης