Τις σκάλες του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος» ανέβηκαν λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα οι πρώτοι μετανάστες στο νησί της Κω, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά έως ότου βρεθεί λύση για το ζήτημα της παραμονής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναμονή ήταν πολυήμερη και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι πρώτοι 200 Σύροι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στο πλοίοΗ αναμονή ήταν πολυήμερη και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι πρώτοι 350 περίπου Σύροι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στο πλοίο έπειτα από ελέγχους, με σειρά προτεραιότητας.

Κατά τη διάρκεια της αναμονής και πριν ανοίξουν οι πύλες εισόδου, Ιρακινοί μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν, ζητώντας να ανέβουν και εκείνοι στο πλοίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένταση έξω από την αστυνομία

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πρόσφυγες πιάστηκαν στα χέρια. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περίπου 50 μετανάστες ενεπλάκησαν στον καβγά και πέταξαν πέτρες, ενώ μετά από μια ώρα τα πνεύματα ηρέμησαν.

Aτέρμονος Γολγοθάς

Από τις αρχές του μήνα, άνθρωποι από τη Συρία, το Πακιστάν, το Ιράν και άλλες περιοχές από όπου έφυγαν με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ταξίδεψαν έως την Κω και άλλα νησιά της Ελλάδας όπου και παραμένουν. Ζητούν να τους δοθεί άδεια και να τους παρασχεθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδεύουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στη διαδικασία έκδοσης των εγγράφων τους.

Στην Κω, στις 11 Αυγούστου υπήρξε γενικευμένη «σύρραξη» όταν περίπου 1.500 μετανάστες αρνήθηκαν να μπουν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του νησιού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι αρχές του νησιού αποφάσισαν να μεταφέρουν τους μετανάστες στο δημοτικό στάδιο προκειμένου να μην κυκλοφορούν στους κεντρικούς δρόμους. Ωστόσο όταν αυτοί δεν δέχτηκαν να μπουν στην αθλητική εγκατάσταση, έως ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, ξεκίνησαν τα επεισόδια.

Mε πληροφορίες από aegeanews.gr και kostoday.com

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης