Επί τάπητος θα τεθούν σήμερα όλα τα ενδεχόμενα για την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Τα ζητήματα που θα βρεθούν στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση στην πληρότητα των γηπέδων και η διεξαγωγή των καρναβαλιών. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η σταδιακή άρση θα γίνει με ορίζοντα το Πάσχα και σε πρώτη φάση αποκλειστικά για τους πλήρως εμβολιασμένους.

«Πράσινο φως» από τους ειδικούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται οι απόψεις των επιστημόνων, οι οποίοι δίνουν το «πράσινο φως» για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Άλκης Βατόπουλος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η πορεία της επιδημίας να είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους».

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στα Παραπολιτικά FM είπε: «Νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την Επιτροπή, που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα και σε ό,τι έχει μείνει από αυτούς τους περιορισμούς που μπήκαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θυσιάζονται» οι Απόκριες για να κάνουμε Πάσχα στο χωριό;

Οι ειδικοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτιμούν ότι θα πρέπει να «θυσιαστούν» οι Απόκριες και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του σχεδιασμού για πλήρη άρση όλων των μέτρων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε «Είναι μια δύσκολη απόφαση όπου πρέπει να συνυπολογίσουμε αφενός τον προφανή κίνδυνο διασποράς που ο συνωστισμός, το τραγούδι και ο χορός στο καρναβάλι θα προκαλέσουν, με το κόστος στην κοινωνία» και πρόσθεσε: «Ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και, επομένως, βαριά περιστατικά».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών στις αρχές Μαρτίου και πρόσθεσε πως στη συνέχεια τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά. Μάλιστα, αναφορικά με το Πάσχα, τόνισε πως «η ουσία είναι ότι θα σουβλίσουμε αρνί».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας για το θέμα αυτό στον ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε ότι θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τους ειδικούς, υπογραμμίζοντας πως οι μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν ανησυχία.

Αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να εξεταστεί και το ζήτημα της αύξησης του ορίου φιλάθλων στα γήπεδα. Πάντως, σε αυτόν τον τομέα, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι «θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες, για να αποφασιστεί αν τυχόν είναι ασφαλές να αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα».

Υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, οι περιορισμοί στα γήπεδα παρέμειναν σε ισχύ, δηλαδή στο 10%, με ανώτατο όριο τους 1.000 φιλάθλους, παρά τις αντιδράσεις των επαγγελματικών αθλητικών σωματείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης