Την Τετάρτη 6 Νοέμβρη η κινητοποίηση ενάντια στις νέες χωματερές

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, 07:30
Την Τετάρτη 6 Νοέμβρη η κινητοποίηση ενάντια στις νέες χωματερές

Κινητοποίηση την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος) και πορεία προς τα γραφεία της περιφέρειας Αττικής διοργανώνουν σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα, τη Δυτική Αττική, το Γραμματικό, τον Μαραθώνα και τον Βαρνάβα, ενάντια στην εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική από κυβέρνηση και περιφέρεια.

Τα σωματεία, που έχουν συγκροτήσει συντονιστικές επιτροπές, διεκδικούν το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και να μη δημιουργηθούν νέες χωματερές στα ανενεργά λατομεία, ενώ αγωνίζονται μαζί με φορείς από Γραμματικό, Μαραθώνα και Βαρνάβα ενάντια στη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, δηλαδή για να μην δημιουργηθεί μια νέα «Φυλή» στην Ανατ. Αττική.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, «το έγκλημα συνεχίζεται σε συνεννόηση και κεντρική συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ», αφού στη σχετική με το θέμα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης (ΝΔ) και η Ρ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) επικύρωσαν τον παραπάνω σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, την Τετάρτη 30 Οκτώβρη σύλλογοι, σωματεία και μαζικοί φορείς από τον Μαραθώνα, τον Βαρνάβα και το Γραμματικό πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, απαιτώντας να ακυρωθεί η λειτουργία της νέας χωματερής στην περιοχή τους, ενώ στο πλευρό τους στάθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής. 

Την Πέμπτη 31 Οκτώβρη παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία εκπρόσωποι σωματείων και φορέων τόνισαν ανάμεσα σε άλλα: «Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά όλο το λαό της Αττικής, αφού δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους της Αττικής προκειμένου, με το μαχαίρι στο λαιμό του λαού, να δικαιολογηθεί η κήρυξη και εφαρμογή έκτακτων καταστάσεων και αντιλαϊκών μέτρων. Τώρα, πριν μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, χρειάζεται ξεσηκωμός, μαζικό κίνημα συμπαράστασης στους εργαζόμενους και στο λαό των περιοχών που ζούμε άμεσα το πρόβλημα και έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε και να διεκδικούμε λύσεις προς όφελος του λαού της Αττικής».

Διεκδικούν να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ και λένε «όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν το Συντονιστικό Φορέων δήμου Μαραθώνα και γύρω περιοχών, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής, ενώ ψήφισμα κατά της χωματερής στο Γραμματικό έχουν εκδώσει σωματεία και φορείς του Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, η Ένωση ΕΒΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Δρομολογούνται πούλμαν

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, πούλμαν δρομολογούνται την Τετάρτη 6 Νοέμβρη από: 

Άνω Λιόσια 5.15 μ.μ. από την τριγωνική πλατεία πίσω από το Δημαρχείο.

Ολυμπιακό Χωριό 5.15 μ.μ. από το Στέκι Λαϊκής Επιτροπής, Κακλαμανάκη 21.

Ελευσίνα 5.15 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ.

Μενίδι 5.30 μ.μ. από την πλατεία Καράβου.

Κόκκινος Μύλος 5.30 μ.μ. από την τριγωνική πλατεία.

Ασπρόπυργος, 5.30 μ.μ. από την πλατεία 1ου Δημοτικού.

Ζεφύρι 5.30 μ.μ. από τη γέφυρα της Αττικής Οδού.

Βαρνάβα: Δημοτικό Σχολείο.

Γραμματικό: Πλατεία.

Μαραθώνα: Λύκειο.

Νέα Μάκρη: Πλατεία.

Για το θέμα Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έχει καταθέσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ενώ το θέμα έχουν θέσει στα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίων Αναργύρων - Καματερού,  η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φυλής, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιστερίου κ.ά.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, 07:30