Εδώ κι έναν σχεδόν μήνα, όλοι οι Έλληνες ζουν με τις εφιαλτικές εικόνες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα μας. 

Ωστόσο, μετά τα Τέμπη η ζωή, για κάποιους ανθρώπους, η ζωή δεν θα είναι ποτέ η ίδια –σαν να πάγωσαν όλα εκείνη τη μοιραία νύχτα. Πρόκειται για εκείνους που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στη σύγκρουση των τρένων, για τους γονείς που έθαψαν τα παιδιά τους, για τους νέους που έχασαν τους γονείς του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου» παρακολουθεί από την πρώτη μέρα τις εξελίξεις και αναγνωρίζει την απέραντη θλίψη και τον αβάσταχτο πόνο της ζωής που χάνεται, καθώς και τις ολότελα αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συγγενείς των θυμάτων. 

Με απέραντο σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων και με βαθιά επιθυμία να συνδράμει στο πένθος εκείνων που έμειναν πίσω, το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου» αποφασίζει να βοηθήσει έμπρακτα με ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα τις οικογένειες  που παλεύουν να ζήσουν με την απώλεια των αγαπημένων τους. 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το Ίδρυμα στέκεται αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης εκείνων που έχουν χτυπηθεί από τη μοίρα και υποφέρουν –το ίδιο είχε κάνει και το 2018, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο έκανε και στους πρόσφατους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία,  με μια σημαντική δωρεά στους Γιατρούς του Κόσμου που βρέθηκαν στον τόπο της βιβλικής καταστροφής.

Οικονομική βοήθεια ύψους 10.000 ευρώ 

Το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου» ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι θα προσφέρει εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους 10.000 ευρώ με τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό του κοντινότερου συγγενή του κάθε θανόντα στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σημειώνεται ότι ως κοντινότερος συγγενής θεωρείται η μέχρι και δευτέρου βαθμού συγγένεια, δηλαδή αδέρφια, παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια. 

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και πληρωμών

Η σειρά προτεραιότητας για τον εγγύτερο συγγενή ξεκινά με τον / τη σύζυγο (συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης), έπειτα ακολουθεί το γηραιότερο τέκνο – εάν αυτό είναι άνω των 18 ετών και διαθέτει λογαριασμό τραπέζης – ενώ, αν δεν υπάρχει ενήλικο τέκνο, τότε η ενίσχυση θα δοθεί στον πατέρα του θανόντος. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, τότε η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στη μητέρα. Αν ο θανών ήταν ανήλικος τότε η βοήθεια θα πάει στον γονέα που είχε την επιμέλεια του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εν ζωή ενήλικας συγγενής πρώτου βαθμού, τότε το επίδομα θα δοθεί στο γηραιότερο ενήλικο αδελφό ή αδελφή του θανόντα ή σε άλλο συγγενή μέχρι δευτέρου βαθμού).

Το ποσό των 10.000 € θα δίνεται ακέραιο στον κοντινότερο συγγενή με βάση την παραπάνω αναφερόμενη σειρά προτεραιότητας και δεν θα μπορεί να διαιρεθεί.

Η συγκεκριμένη σειρά έχει οριστεί για πρακτικούς λόγους, ωστόσο ελπίδα του Ιδρύματος είναι η δίκαιη κατανομή του ποσού μεταξύ των συγγενών ώστε να επωφεληθεί όλη η οικογένεια. Εάν το ίδιο άτομο είναι ο κοντινότερος συγγενής παραπάνω του ενός θανόντα, τότε το άτομο αυτό θα λάβει όλα τα ποσά που του αντιστοιχούν.

Το Ίδρυμα έχει ορίσει μια τριμελή επιτροπή για τη διαδικασία των αιτήσεων και του ελέγχου των δικαιολογητικών. Η τελική απόφαση για τον/τη δικαιούχο θα ληφθεί από τον ίδιο το Στέλιο Χατζηιωάννου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

H αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί σε ηλεκτρονική μορφή excel στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος https://steliosfoundation.gr/.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά 

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά: 

  • το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου 
  • το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (ή εγγυτέρων συγγενών), 
  • το ΙΒΑΝ (με το όνομα δικαιούχου από τη τράπεζα) και ταυτότητα (ή διαβατήριο).

Για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικής διαχείρισης της δωρεάς, όλα τα ονοματεπώνυμα των θανόντων, οι συγγενείς των οποίων έλαβαν τη δωρεά από το ίδρυμα, και προαιρετικά τα ονοματεπώνυμα των δικαιούχων (μετά την γραπτή τους συγκατάθεση στην αίτηση) θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος μετά τις 15 Μαΐου 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα απαραίτητα τα έγγραφα μπορούν να εκδοθούν από το gov.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης