Εικόνες βιβλικής καταστροφής, παρουσιάζουν πολλές περιοχές στην ανατολική Κρήτη μετά από το πέρασμα της κακοκαιρίας το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον άδικο χαμό του 45χρονου φωτογράφου Κώστα Βεργάκη, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις όταν το αυτοκίνητο του παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στην Αγία Πελαγία, ενώ η 45χρονη συνεπιβάτης του, εξακολουθεί να αγνοείται.Η στιγμή της μεταφοράς από τους πυροσβέστες του του άτυχου Κώστα Βεργάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από τις εικόνες με τα δεκάδες αυτοκίνητα να επιπλέουν στη λάσπη, από τον  ξεροπόταμο που υπερχείλισε και τα παρέσυρε μέσα στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής απεικονίζεται εύγλωττα στα λόγια του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος μίλησε για τη χειρότερη κακοκαιρία που έχει πλήξει το νησί εδώ και 100 χρόνια.

«Η κατάσταση είναι με μια λέξη τραγική στην Αγία Πελαγία. Η καταστροφή είναι μεγάλη, οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες.  Μιλώντας με καθηγητές που έχουν συγκεντρώσει μετεωρολογικά στοιχεία, μου ανέφεραν πως τέτοια ύψη βροχής και τόσο μεγάλη ένταση δεν είχε δει η Κρήτη τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία των πολιτών. Δυστυχώς, θρηνούμε την απώλεια ενός συμπολίτη μας και αναζητούμε μία γυναίκα που είναι αγνοούμενη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Στο μεταξύ κορυφώνεται η αγωνία όσο περνούν οι ώρες για την τύχη της 45χρονης αγνοούμενης, καθώς οι δύτες λόγω της νύχτας και των πολλών φερτών υλικών που υπάρχουν στη θάλασσα, αδυνατούν να συνεχίσουν το έργο του εντοπισμού της.

Η 45χρονη γυναίκα που είναι μητέρα δύο παιδιών, άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού και πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο του αδικοχαμένου φωτογράφου Κώστα Βεργάκη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί, ωστόσο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Οι έρευνες για τον εντοπισμό της δεν έφεραν αποτέλεσμα, ενώ από νωρίς βρέθηκε στην Αγία Πελαγία, στο σημείο των ερευνών, ο άνδρας της και ο γιος της.

«Ήρθαμε με το γιο μου εδώ και προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε αλλά μέσα στο όχημα βρήκαμε μόνο τον νεκρό άνδρα η γυναίκα μου έλειπε. Μακάρι να είναι ζωντανή αυτό θέλω μόνο», έλεγε ο σύζυγός της περιμένοντας με αγωνία ένα θετικό νέο.

Ευθύμης Λέκκας: «Κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών»

Στην Αγία Πελαγία βρίσκεται ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μετά την φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός άνδρα και μία αγνοούμενη γυναίκα.Ο κ. Λέκκας πραγματοποίησε αυτοψία τόσο στην Αγία Πελαγία όσο και στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ενώ θα πραγματοποιήσει επαφές και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά.

453 κλήσεις μέσα σε μια ώρα στην Πυροσβεστική

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, πως η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις. Πρόσθεσε ότι εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης και υπογράμμισε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές στην Κρήτη

Αύριο, Κυριακή 16 Οκτωβρίου, θα μεταβεί στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή  του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας – Έλλης Γεράρδη. 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το κλιμάκιο θα βρεθεί, από το πρωί, στο πεδίο και θα επισκεφθεί περιοχές των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ θα έχει συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή στις εν λόγω περιοχές.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης