Στην αύξηση των κρουσμάτων και την πτώση του μέσου όρου της ηλικίας όσων μολύνονται από τον Covid-19, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία. 

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως μεγάλο μέρος των κρουσμάτων σχετίζεται σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και χώρους διασκέδασης. Αυτή η διαπίστωση, είπε ο υφυπουργός, έφερε την αυστηροποίηση των περιορισμών σε χώρους διασκέδασης, όπου θα παρίστανται μόνον καθήμενοι πελάτες και θα επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση των μέτρων, ενώ τα πρόστιμα θα είναι βαρύτατα. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως για τα ταξίδια σε νησιά με πλοίο η αεροπλάνο απαιτούνται: 

  • για ενήλικες, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή αρνητικό PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή rapid τις τελευταίες 48
  • για ανήλικους 12-17 ετών οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου και self
  • ανήλικοι κάτω των 12 ετών ταξιδεύουν χωρίς τεστ

Ισχυρές συστάσεις για self τεστ 

Στην επιστροφή από νησιά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για διενέργεια self τεστ για όσους είναι άνω των 12 ετών, είπε ο υφυπουργός. Για χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο, όμως ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self τεστ. 

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζεται ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών, ενημέρωσε ο υφυπουργός.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

 Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

      Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

      Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Η επικαιροποίηση του χάρτη Covid της χώρας

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

      – Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

      – Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

      – Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

      – Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

      – Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

      – Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης