Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναγκάζει ολοένα και περισσότερους μετανάστες να επιστρέφουν πλέον οικειοθελώς στη χώρα τους.
Είναι 6 το απόγευμα. Στην Πέτρου Ράλλη και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, είναι συγκεντρωμένοι πάνω από 100 μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν. Δεν είναι μια συνηθισμένη συγκέντρωση. Οι περισσότεροι κρατούν μια βαλίτσα. Σε λίγες ώρες θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στη χώρα τους. Ένα ταξίδι τελείως διαφορετικό από εκείνο της παράνομης περιπέτειας που έζησαν, όταν ο καθένας τους με το δικό του τρόπο περνούσε με ένα δουλεμπορικό τα ελληνικά σύνορα ευελπιστώντας σε μια άλλη ζωή που τελικά δεν βρήκε.
Ρεπόρτερ του ΑΠΕ πλησίασε τον Χασάν Κ.. Στη χώρα του ήταν αστυνομικός. Δεν έμαθε καθόλου ελληνικά. «Η ζωή δεν είναι όπως ήταν πριν 4 χρόνια. Η ζωή δεν είναι καλή γιατί δεν υπάρχει δουλειά. Και θα επιστρέψω στη χώρα μου. Δεν μας υποχρεώνει η αστυνομία να φύγουμε. Εμείς θέλουμε να επιστρέψουμε», λέει ο ίδιος.
Ο Ταξίαρχος της υπηρεσίας, μιλώντας στο ΑΠΕ, τονίζει ότι όλο το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Όλο το πρόγραμμα, είτε των αναγκαστικών επιστροφών, είτε της εθελούσιας επιστροφής από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, γίνεται με ευρωπαϊκά προγράμματα υπό την εποπτεία, αρμοδιότητα και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δια μέσου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Είμαστε σε άμεση συνεργασία που την τελευταία διετία έχει μπει σε μια πορεία με πολύ θετικές προοπτικές. Στους χώρους κράτησης έχουμε παραχωρήσει χώρο και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Καταρχήν προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους, να επιστρέψουν οικειοθελώς» λέει.
Φωτογραφίες από τον επαναπατρισμό των μεταναστών:





