Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα πιστεύουν πως η διατροφή αφορά μόνο στην απώλεια βάρους, πως κάθε άλλη προσπάθεια για σωστή θρέψη, με καθαρά προληπτική κατεύθυνση, είναι μάταια, και ότι η μακροζωία είναι μόνο θέμα γονιδίων. Και όμως, η σωστή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη νεότητα.

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Μαρία Κοκκίνου, μας δίνει ορισμένες πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για να μείνουμε για πάντα νέες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Τροφές για λαμπερό δέρμα χωρίς ρυτίδες: Το νερό είναι από τους βασικότερους παράγοντες διατήρησης της επιδερμίδας σε καλή κατάσταση. Για λαμπερό και νεανικό δέρμα είναι απαραίτητη η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού ημερησίως. Εκτός από την απαραίτητη υγρασία που προσφέρει στην επιδερμίδα, βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τοξίνες που συμβάλλουν στη γήρανση της επιδερμίδας. Η κατανάλωση λυκοπενίου (ντομάτα), ω3 και ω6 λιπαρών οξέων (σαρδέλες, σολωμός, καρύδια, ταχίνι, λιναρόσπορος) και αντιοξειδωτικών, έχει φωτοπροστατευτική δράση και αυξάνει την αντοχή του δέρματος στις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το χρώμα της επιδερμίδας βελτιώνεται και το δέρμα αποκτά τη χαμένη λάμψη και ελαστικότητα. Ακόμη, επιβραδύνεται σημαντικά ο σχηματισμός νέων ρυτίδων. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, πράσινο τσάι, ρόδι, ωμά και ανάλατα αμύγδαλα, αβοκάντο, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές, κ.ά..

-Τροφές για γερά νύχια: Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο (π.χ. συκώτι, φακές) για να μην έχουν τα νύχια ραβδώσεις και για να μην είναι λεπτά και εύθραυστα.. Ασβέστιο ( γάλα, τυρί, γιαούρτι) για να έχουν δύναμη και αντοχή. Ψευδάργυρο (Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας, αυγά) για ανάπλαση των ιστών στα νύχια. Τα άσπρα στίγματα στα νύχια είναι σημάδι έλλειψης ψευδαργύρου . Επίσης, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα), βιταμίνη C(εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές όλων των χρωμάτων) και πρωτεΐνες (κρέας, πουλερικά, ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά, αυγά ) δυναμώνουν τα νύχια που βρίσκουν το φυσιολογικό τους χρώμα, δείχνουν υγιή, δεν είναι εύθραυστα και ξεφλουδισμένα.

-Τροφές για λαμπερό χαμόγελο: Μικρά ψαράκια που καταναλώνονται με τα κόκαλα , γαρίδες και σολομός για φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού. Γάλα, τυρί, γιαούρτι και ταχίνι, για ασβέστιο και φωσφόρο, που δίνουν δύναμη στα δόντια και προφυλάσσουν από την τερηδόνα. Φρούτα και λαχανικά, κυρίως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, πεπόνι, ντομάτα, πιπεριές, μπρόκολο, για βιταμίνη C. Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης C είναι τα πρησμένα ούλα ή ούλα που αιμορραγούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Τροφές που αγαπούν τα μαλλιά σας: Κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά για πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12 έχουν επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή των δομικών μονάδων της τρίχας. Η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί μειωμένη παροχέτευση οξυγόνου στους ιστούς των τριχοθηλακίων με αποτέλεσμα τα μη υγιή μαλλιά. Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χυμός πορτοκαλιού, όσπρια), καθιστά τα μαλλιά πιο θαμπά, εύθραυστα και αδύναμα. Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας και αυγά για ψευδάργυρο, ο οποίος αναστέλλει ένα ένζυμο το οποίο επηρεάζει την παραγωγή προϊόντων μεταβολισμού, που σε υψηλά επίπεδα προκαλεί τριχόπτωση. Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα και ιχθυέλαια για βιταμίνη Α, ανεπάρκεια της οποίας ισοδυναμεί με μαλλιά θαμπά, ξηρά και εύθραυστα. Εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, πεπόνι, ντομάτα, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο για βιταμίνη C, η οποία βοηθά στον σχηματισμό κολλαγόνου, που αποτελεί τη βάση του ιστού του τριχοθυλακίου, από το οποίο παράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τη φθορά των μαλλιών.

Πηγή: MediDiatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης