Η ασπαρτάμη αποτελεί συνδυασμό δύο αμινοξέων, της φαινυλαλανίνης και του ασπαρτικού οξέος, και χρησιμοποιείται κυρίως σε αναψυκτικά τύπου light και σε τρόφιμα, αλλά κυκλοφορεί και σε μορφή ταμπλέτας.
Αποδίδει 4 kcal/γρ. όσες δηλαδή και η ζάχαρη, είναι όμως 200 φορές πιο γλυκιά από αυτήν και άρα απαιτείται απειροελάχιστη ποσότητα ασπαρτάμης, για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα με τη ζάχαρη. Έτσι «γλυτώνουμε» θερμίδες…
Όμως, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, λόγω της ποσότητας φαινυλαλανίνης που περιέχει, δεν είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.
Ο μεταβολισμός της ασπαρτάμης στον ανθρώπινο οργανισμό αποδίδει, εκτός των 2 αμινοξέων που αναφέρθηκαν, και μεθανόλη, ουσία που, αν και την λαμβάνουμε και από φυσικές τροφές, σε συγκεκριμένα ποσά είναι επικίνδυνη για την υγεία.
Έτσι λοιπόν στην Ευρώπη, η επιστημονική επιτροπή τροφίμων και η επιτροπή ειδικών σε πρόσθετα τροφίμων των FAO/WHO έχουν θέσει ως ασφαλές το όριο των 40mg/κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί για έναν μέσο ενήλικα των 70 κιλών σε 20 κουτάκια αναψυκτικού light ημερησίως ή 97 δισκία γλυκαντικού που εμπεριέχει κυρίως ασπαρτάμη… Γενικώς, το όριο ασφαλείας που έχει τεθεί είναι σχεδόν αδύνατο να το προσεγγίσει κάποιος, ακόμα και αν καταναλώνει ημερησίως πολλές πηγές ασπαρτάμης.

