Το καλαμπόκι και ο κρόκος του αυγού είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές λουτεΐνης. Η λουτεΐνη είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή και εκτός από το καλαμπόκι και τον κρόκο του αυγού βρίσκεται στα ακτινίδια, στα σταφύλια και στον αστακό. Πλειάδα ερευνών αποδίδουν στη λουτεΐνη προστατευτική δράση έναντι εκφυλιστικών παθήσεων των οφθαλμών (όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος).

Πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα μάλιστα προσδιορίζουν με σαφέστατο τρόπο την αγγειοπροστατευτική αλλά και αντικαρκινική δράση αυτής της πολύτιμης αντιοξειδωτικής ουσίας των τροφών.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης