Οι γυναίκες που τρώνε τον πλακούντα του μωρού τους μετά τον τοκετό νομίζοντας ότι ωφελούν την υγεία τους, ματαιοπονούν, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Επανεξετάζοντας τις δημοσιευμένες κλινικές μελέτες για το όλο θέμα, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η τακτική αυτή μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες από την κατάθλιψη ή να τονώσει την ενεργητικότητά τους.
Δεν μπορεί, σύμφωνα με τα νέα, ούτε να μειώσει τον πόνο μετά τον τοκετό, να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος, να «δέσει» περισσότερο τη μητέρα με το μωρό ή να παράσχει οποιοδήποτε άλλο όφελος.
Και αυτό ισχύει όπως κι αν φάει μια μαμά τον πλακούντα του μωρού της, ήτοι ωμό, μαγειρεμένο ή σε μορφή χαπιού.
Η κατανάλωση του πλακούντα αποτελεί μία μόδα των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, την οποία διαφήμισαν ευφυείς (;) τηλεπερσόνες όπως η Κιμ Καρντάσιαν.
Όπως όμως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στην επιθεώρηση «Archives of Women’s Mental Health», επανεξετάζοντας 10 δημοσιευμένες μελέτες επί του θέματος δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει το οποιοδήποτε όφελος για την υγεία από την κατανάλωση του πλακούντα.
Η πλακουντοφαγία, όπως αποκαλείται από τους θιασώτες της, έχει εκθειαστεί και για αναπλήρωση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό μετά τον τοκετό, αλλά ούτε αυτό ισχύει.
Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

