Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκαλιού μαζί με ένα πιάτο σπανάκι παρέχουν στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες και σίδηρο ενώ ο συνδυασμός τους συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφησή τους, σύμφωνα με έρευνες.
Η βιταμίνη C που περιέχει ο χυμός πορτοκαλιού αλλάζει το σίδηρο, τον μετατρέπει σε μη οξειδωτική κατάσταση, που είναι πιο εύκολη η απορρόφησή της από τον οργανισμό. Ο συνδυασμός ορισμένων τροφών μπορεί να έχει άλλοτε ευεργετικά και άλλοτε δυσμενή αποτελέσματα, αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι τροφές που καταναλώνουμε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού, ροφήματα τα οποία εμποδίζουν την πρόσληψη σιδήρου από τις τροφές και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να καταναλώνονται παράλληλα με τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα ωμά και τα βρασμένα ή ψητά λαχανικά. Σε ορισμένα το βράσιμο επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη βιταμινών, όπως συμβαίνει με τη Βήτα –καροτίνη των καρότων ενώ σε άλλα καταστρέφει τη βιταμίνη C, όπως συμβαίνει στην ντομάτες. Ανάλογη είναι και η επίδραση του λίπους, όπως το ελαιόλαδο στα λαχανικά και τα κρέατα. Για αυτούς τους λόγους ερευνητές επιχειρούν να καταρτίσουν πίνακα συνδυασμού τροφών και μεθόδων παρασκευής τροφίμων, προκειμένου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη διατροφή.

