Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, μήλων, γάλατος, κρασιού, καθώς και η άσκηση έχουν προστατευτική δράση στον καρκίνο του πνεύμονα σε καπνίστριες.

Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα, βάσει της οποίας επίσης καταδεικνύεται ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού προστατεύει έναντι της νόσου γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Ερευνητές του νοσοκομείου Bulovka, στην Πράγα, πήραν συνεντεύξεις από 533 καπνίστριες ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα και τις συνέκριναν με 1.971 γυναίκες που δεν εμφάνιζαν τη νόσο, για να αξιολογήσουν την επίδραση της διατροφής και της άσκησης στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η άσκηση και η διατροφή μπορεί ενδεχομένως να έχουν διαφορετική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου, ανάλογα με το αν κάποιος είναι καπνιστής.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης δηλώνουν ότι τα ευρήματα καλούν σε περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση του τρόπου που επηρεάζουν διαφορετικά το μαύρο τσάι, τα γαλακτοκομικά και η άσκηση τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα σε καπνίστριες και μη καπνίστριες.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο θεωρείται προκαταρκτική, καθώς δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε ιατρικό περιοδικό.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών Θώρακα, στο Βανκούβερ.

Πηγή:newsbeast.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης