Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 86 εδρών στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Βρετανία, εξασφαλίζοντας 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα exit polls.

Σύμφωνα με το κοινό exit poll των δικτύων BBC, ITV και Sky News, η κατανομή των εδρών προβλέπεται να είναι η ακόλουθη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα: 368
Εργατικό Κόμμα: 191
Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 55
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 13
Κόμμα των Πρασίνων: 1
Plaid Cymru (Το Κόμμα της Ουαλίας): 3
Κόμμα του Brexit: 0
Άλλες Δυνάμεις (Β. Ιρλανδία, ανεξάρτητοι υποψήφιοι, μικρότεροι σχηματισμοί): 19

Σημειώνεται ότι το όριο της αυτοδυναμίας τοποθετείται στις 326 έδρες, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.

Μπόρις Τζόνσον: «Απολαύστε τη γιορτή»

Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς μετά τη μετάδοση του exit poll.

«Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμά του, το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

Εργατικοί: Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στη Βρετανία ή να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε εκπρόσωπος των Εργατικών, λίγη ώρα μετά τη μετάδοση του exit poll που θέλει τους Συντηρητικούς, το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, να κερδίζει την αναμέτρηση με ευρεία πλειοψηφία.

«Είναι ακόμη η αρχή της βραδιάς, είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα», ανέφερε.

«Φυσικά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί στις σκέψεις πολλών ανθρώπων και τη χώρα μας ολοένα πιο πολωμένη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 Άλμα της στερλίνας

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου μετά τα πρώτα exit polls που κατέδειξαν απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών για τους Συντηρητικούς.

Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 σήμερα ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης