Ο πόλεμος, η ξηρασία και η πανδημία έχουν ως αποτέλεσμα 18 εκατομμύρια Αφγανοί να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία των Οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) καλώντας για επείγουσα διεθνή δράση.

Ξένες κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν την ανθρωπιστική υποστήριξη, αλλά δεν είναι σαφές το πώς αυτή η βοήθεια θα διανεμηθεί μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια του ισλαμικού κινήματος των Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περίπου 18 εκατομμύρια Αφγανοί -ο μισός πληθυσμός- χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς η σοβαρή ξηρασία επιδεινώνει τις δυσκολίες που προκάλεσαν χρόνια πολέμου και η πανδημία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της IFRC.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε αναζήτηση τροφίμων και καταφυγίου σε αστικές περιοχές όπου ορισμένοι μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς χωρίς τρόφιμα ούτε εισόδημα.

Οι Ταλιμπάν επίσης έχουν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει την υποστήριξη προς το Αφγανιστάν. Προχθές, Κυριακή, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε πως ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια προς τον αφγανικό λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυτικές χώρες απέσυραν τη διπλωματική τους παρουσία, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις αποσύρονταν από τη χώρα και η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση συνθηκολόγησε την ώρα που η επίθεση-αστραπή των Ταλιμπάν κορυφωνόταν με την κατάληψη της Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο οι ξένες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως νόμιμους κυβερνήτες της χώρας.

Οι δυτικές χώρες φοβούνται πως η επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση και η οικονομική κατάρρευση θα έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες.

Η IFRC ανέφερε ότι αυξάνει την έκκλησή της για τουλάχιστον 36 εκατ. ελβετικά φράγκα για την υποστήριξη της αφγανικής Ερυθράς Ημισελήνου προκειμένου να διανείμει επείγουσα βοήθεια ανακούφισης και ανάκαμψης σε 560.000 ανθρώπους σε 16 επαρχίες που επλήγησαν πιο πολύ από την ξηρασία και τους εκτοπισμούς που προκάλεσε ο πόλεμος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης