Αϊτή: 11 νεκροί σε απόπειρα απόδρασης από φυλακή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2022, 02:56
Αϊτή: 11 νεκροί σε απόπειρα απόδρασης από φυλακή

Δέκα κρατούμενοι και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Αϊτή κατά τη διάρκεια απόπειρας απόδρασης από τη φυλακή του Κρουά ντε Μπουσκέ, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Ο απολογισμός είναι έντεκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού», δήλωσε ο Γκάρι Ντεροζιέ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά, η κατάστασή τους κατέστησε απαραίτητη τη διακομιδή τους στην Κούβα», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, απροσδιόριστος αριθμός φυλακισμένων, έχοντας στην κατοχή του όπλα, προσπάθησε να αποδράσει από το δεύτερο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, παίρνοντας ομήρους «τρεις αστυνομικούς και έναν νοσοκόμο», ανέφερε ο Γκάρι Ντεροζιέ.

Προχωρώντας στο εσωτερικό της φυλακής υψίστης ασφαλείας, οι κρατούμενοι απέσπασαν άλλα τρία όπλα, ανάμεσά τους τουφέκι εφόδου, από γραφείο.

Κλήθηκαν να επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας· ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών.

Τέσσερα όπλα που είχαν μπει παράνομα στη φυλακή κατασχέθηκαν, όπως και τα τρία που κλάπηκαν από το οπλοστάσιο της φυλακής.

«Ένας αστυνομικός τέθηκε σε απομόνωση με εντολή της κεντρικής διεύθυνσης της αστυνομίας και διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες» υπό τις οποίες μπήκαν τα όπλα στη φυλακή, είπε ακόμη ο εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης της Αϊτής.

Τον Φεβρουάριο του 2021, πάνω από 400 κρατούμενοι είχαν αποδράσει μέρα μεσημέρι από την ίδια φυλακή. Είχαν σκοτωθεί τότε 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο διευθυντής της.

Η μαζική απόδραση αυτή κατέστη δυνατή εξαιτίας της οξείας έλλειψης σωφρονιστικού προσωπικού και φρουρών και τη συνέργεια ορισμένων εξ αυτών, κατά τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε αϊτινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2022, 02:56