Αλλαγή ισορροπιών στο Ευρωκοινοβούλιο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 11:30
Αλλαγή ισορροπιών στο Ευρωκοινοβούλιο

Θετικά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, καθώς, όπως εκτιμούν, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος «επέλασης» του ευρωφοβισμού, ενώ αναδείχθηκαν ως πρωταγωνίστριες νέες δυνάμεις, όπως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι.

Ωστόσο, ύστερα από τις ευρωεκλογές του 2019 η διακυβέρνηση της Ε.Ε. γίνεται δυσκολότερη, εκτιμούν οι ειδικοί. Αυτό διότι μετά τις σημαντικές απώλειες των Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών χάνουν την πλειοψηφία τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παρά τις νίκες της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επέλαση των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές αποτράπηκε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανανεώνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει, με 179 έδρες, έναντι 216, η πρώτη πολιτική δύναμη στο ημικύκλιο.

Ενισχυμένο από τη νίκη αυτή, οι ηγέτες του διεκδικούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επικεφαλής υποψήφιό τους, τον Spitzenkandidat, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, έναν συντηρητικό με διχαστικό προφίλ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (S7D), η δεύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 150 έδρες (έναντι 185), απέρριψαν αυτήν τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν, ανοίγοντας τον δρόμο των μακρών διαβουλεύσεων στην κούρσα που πλέον ανοίγει για την πλήρωση των κορυφαίων πόστων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εάν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν οι δύο μεγάλες παρατάξεις του ευρωπαϊκού ημικυκλίου, χάνουν τη δυνατότητά τους να συγκροτήσουν μόνες τους μία πλειοψηφία για την ψήφιση των νομοθετικών κειμένων. Τέλος εποχής!

Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τους οικολόγους, που εξασφαλίζουν περί τις 70 έδρες (από 52), χάρη στα θετικά τους αποτελέσματα στη Γερμανία και τη Γαλλία, και με τους φιλελεύθερους του Alde, στο οποίο συγκαταλέγεται και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, που συγκεντρώνει 107 έδρες, έναντι 69 στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους πλέον προσηλωμένους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Ευρωπαίους ηγέτες, έχασε στη μονομαχία του με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είναι πιθανόν να φρενάρει τις φιλοδοξίες του για την πορεία της Ευρώπης.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, που εξασφάλισε το 24% των ψήφων, απηύθυνε αμέσως έκκληση για τη συγκρότηση μίας «ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή των ευρωσκεπτικιστικών σχηματισμών, ετερόκλιτων πολιτικών δυνάμεων που στο παρελθόν δεν κατάφεραν να συνεργασθούν.

Η ευρωφοβική επέλαση που δεν έγινε

Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει, μαζί με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας συγκεντρώνει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 37).

Ωστόσο, σήμερα φαίνεται δύσκολη μία προσέγγιση με τη λαϊκιστική Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, όπου συμμετέχει το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων και όπου θα ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit που εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού οι διαφωνίες τους είναι μεγάλες.

Ακόμη και αν στις δύο αυτές ομάδες προστεθούν οι 58 έδρες του ECR όπου συμμετέχουν οι Βρετανοί Τόρις και οι Πολωνοί του PiS (νικητές των ευρωεκλογών), η Άκρα Δεξιά, οι ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωφοβικοί παραμένουν, με 172 έδρες, πολύ μακριά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (376 έδρες).

Από τη μεριά τους, τα κόμματα της Άκρας Αριστεράς περνούν από τις 52 στις 38 έδρες.

«Το κύμα των εθνικιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κόμματων περιορίσθηκε, αν βάλουμε στην άκρη τον Εθνικό Συναγερμό και τη Λέγκα», σύμφωνα με τον Ερίκ Μορίς, της Fondation Robert Schuman.

«Εάν ο (Ούγγρος λαϊκιστής πρωθυπουργός) Βίκτορ Όρμπαν δεν μετακινηθεί, δεν βλέπω πώς θα μετακινηθούν οι σημερινές γραμμές αυτών των σχηματισμών» σημειώνει.

Νικητής των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία, το κόμμα του Όρμπαν, το Fidesz, έχει προσωρινά τεθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω των αντιευρωπαϊκών του παρεκτροπών.

Στην Αυστρία, το συντηρητικό κόμμα του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο νικητής των ευρωεκλογών μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων επλήγη από το σκάνδαλο «Ίμπιζα γκέιτ».

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ο μόνος σοσιαλιστής που βγήκε νικητής των χθεσινών εκλογών σε μεγάλη χώρα.

«Στα σύννεφα»

Αυτές οι ευρωεκλογές χαρακτηρίσθηκαν από την άνοδο των οικολόγων, που ελπίζουν να εξελιχθούν σε υποχρεωτικό συνομιλητή εντός ενός περισσότερο από ποτέ κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου.

Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι τρίτη δύναμη, με ένα απροσδόκητο 12%, ενώ στη Γερμανία καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, μόλις πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, που καταγράφουν ιστορικό χαμηλό.

«Μεγάλη νίκη!» είπε η επικεφαλής της λίστας των οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ. «Είμαι στα σύννεφα» δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς.

Αν και το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, έφθασε ωστόσο το 50,5%, στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 20 χρόνια, βάζοντας τέλος στη συνεχή πτώση που χαρακτήριζε τη συμμετοχή στην ψηφοφορία από το 1979.

Tα μέχρι τώρα αποτελέσματα στην Ελλάδα:

Πατήστε εδώ για να ενημερώνεστε σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Πατήστε εδώ για να δείτε λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα της κάλπης στην Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 11:34