Μόνο με τη λέξη «αλαλούμ» μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γερμανία, αφού δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σχετικά με το ποιον ωφελεί και ποιον βλάπτει η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Χθες η Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) συνέστησε τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου μόνο σε άτομα που είναι άνω των 60 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ, σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της σύστασης. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε αυτό το βήμα τα κρατίδια Βερολίνο-Βρανδεμβούργο και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, καθώς και ο Δήμος Μονάχου, που είχαν θορυβηθεί από τις 31 περιπτώσεις εγκεφαλικών θρομβώσεων που είχαν σημειωθεί μετά τον εμβολιασμό. Εκτός από δύο άνδρες, οι θρομβώσεις παρατηρήθηκαν αποκλειστικά σε γυναίκες 20-63 ετών, ενώ 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, θρομβοεμβολικές παρενέργειες διαπιστώθηκαν 4 με 16 μέρες μετά τον εμβολιασμό κυρίως σε άτομα κάτω των 60.

Όπως υπενθυμίζει η Deutsche Welle, τέλη Ιανουαρίου η Επιτροπή Εμβολιασμού είχε εκδώσει σύσταση για εμβολιασμό με το παρασκεύασμα της AstraZeneca ατόμων μόνο από 18 μέχρι 64 ετών, επειδή, όπως υποστηριζόταν τότε, δεν είχε αποδειχθεί επαρκώς η αποδοτικότητά του στους ηλικιωμένους. Πρόσφατα, στα μέσα Μαρτίου, μετά από πολυήμερη διακοπή των εμβολιασμών με AstraZeneca λόγω παρόμοιων αμφιβολιών, αποφασίστηκε, έπειτα και από τη διεξαγωγή νέων ελέγχων, η συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η αξιοπιστία στο εμβόλιο έχει κλονιστεί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν εκπλήσσει συνεπώς κανέναν το γεγονός ότι η αξιοπιστία του εμβολιασμού έχει κλονιστεί στη Γερμανία. Προφανώς για αυτό τον λόγο η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες μετά από επαφές με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων: «Όταν έρθει η σειρά μου, θα εμβολιαστώ ακόμα και με το εμβόλιο της AstraZeneca». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι μεγάλη τύχη που υπάρχουν διάφορα εμβόλια στη διάθεσή μας».

Για όλους εκείνους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, η Επιτροπή Εμβολιασμού ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλη Απριλίου θα εκδώσει νέα σύσταση. Μετά από κοινή απόφαση ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων, όσοι είναι κάτω των 60 και έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση της AstraΖeneca έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και τη δεύτερη αφού πρώτα όμως συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Robert Koch, 2,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraΖeneca και μόλις 767 άτομα τη δεύτερη.

Το 11% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί μία φορά

Χθες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έδωσε στη δημοσιότητα τα τελευταία συνολικά στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στη Γερμανία.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι το 11% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 9,2 εκατομμύρια πολίτες. Τη  δεύτερη δόση έχουν κάνει σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία. Σχεδόν 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν γίνει με BioNTech-Pfizer, 2,7 εκατομμύρια με AstraZeneca και 600.000 με Moderna.

Πηγές: Deutsche Welle, Dpa, Handelsblatt

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης