Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν σήμερα ότι «μέσα στο έτος» θα αρχίσουν να μοιράζονται πληροφορίες για τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών τους των Εξωτερικών στη Σιγκαπούρη στο περιθώριο του Διαλόγου του Σάνγκρι – Λα.

Οι τρεις χώρες «αναγνώρισαν τις τριμερείς προσπάθειες που έχουν στόχο να ενεργοποιήσουν μηχανισμό διανομής πληροφοριών για την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο» προκειμένου «να βελτιωθεί η ικανότητα κάθε μίας χώρας να εντοπίζει και να εκτιμά τους πυραύλους» που εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη η Πιονγκγιάνγκ προσπάθησε να εκτοξεύσει στρατιωτικό δορυφόρο, αλλά αυτός «έπεσε στη θάλασσα», όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Η Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσινγκτον καταδίκασαν την εκτόξευση αυτή, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας κατήγγειλε ότι κάποιες χώρες «αγνοούν την παράνομη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», γεγονός που κινδυνεύει να αποδυναμώσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα και η Ρωσία δεν εισάκουσαν την έκκληση των ΗΠΑ χθες Παρασκευή να καταδικάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Βόρεια Κορέα για την απόπειρά της να εκτοξεύσει αυτόν τον στρατιωτικό δορυφόρο. Αντιθέτως κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον ότι οξύνει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

«Αυτό δημιουργεί κενά στις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας που έχουν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο Λι Γιονγκ-σουπ, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας, στην ομιλία του στον Διάλογο Σάνγκρι-Λα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης