Στις 23:00 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι απελάθηκε η Μαριάννε Κβαστενίτ, διπλωμάτης της Ολλανδίας. Είναι το πρώτο πρόσωπο που ανήκει στο διπλωματικό σώμα και απελαύνεται μετά την απαίτηση από δέκα χώρες της Δύσης να αποφυλακιστεί ο ακτιβιστής – ανθρωπιστής Καβάλα.

Οι υπόλοιποι πρέσβεις είναι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Φιλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη όπως πληροφορείται το zougla.gr , στο Υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας οι μόνιμοι διπλωμάτες έχουν ήδη ζητήσει από τον Υπουργό Τσαβούσογλου να μην υπακούσει στις εντολές του προέδρου Ερντογάν και να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Την ίδια ώρα ο βετεράνος πρέσβης Ουνάλ Τσεζικόζ ο οποίος στο παρελθόν είχε αντιταχθεί στο δόγμα της γαλάζιας πατρίδας και έχει συνταχθεί με το ρεπουμπλικανικό κόμμα της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για την μεγαλύτερη διπλωματική κρίση της Τουρκίας στην ιστορίας της.

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο αφού η όποια απέλαση πρέσβη από την Άγκυρα σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεση απέλαση Τούρκου πρέσβη από τις αντίστοιχες πρωτεύουσες της Δύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ τα ΜΜΕ τα οποία πρόσκεινται στον Ερντογάν ανακοίνωναν την απέλαση της Μαριάννε Κβαστενίτ, η επίσημη γραφειοκρατία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα διέψευδε την είδηση. Πρόκειται για γενικευμένο αλαλούμ το οποίο προδίδει τις βαθιές διαφορές και τις αντιφάσεις που υφίστανται μεταξύ του προεδρικού μεγάρου με το κατεστημένου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης