Zougla Newsroom

Με τον Ιμπραχίμ Καλίν να προωθείται στο  Υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του ανεπαρκούς πλην όμως υπάκουου Τσαβούσογλου και τον πειθήνιο στρατηγό Ακάρ να παραμένει εκτός απροόπτου στο Υπουργείο Άμυνας *, ο Ερντογάν σχεδιάζει  «εκστρατεία γοητείας προς την Δύση». Ο «αήττητος» όπως των αποκαλούν οι αυλικοί και οι οπαδοί του προσβλέπει στην ανατροπή της εικόνας που έχει δημιουργηθεί τόσο στην Αμερική που τον ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο αλλά και στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες. Βλέπετε ο Μωάμεθ έλαβε το προσωνύμιο «Πορθητής» ,ο Σουλεϊμάν αυτό του «Μεγαλοπρεπούς», έπρεπε να αποδοθεί και στον Ταγίπ Ερντογάν ένας χαρακτηριστικός επιθετικός προσδιορισμός. Ο «Αήττητος» λοιπόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν  έχουν κοπάσει οι ιαχές του εκλογικού θριάμβου στην Τουρκία ο Ερντογάν ήδη έπιασε δουλειά . Αργά το απόγευμα της Τρίτης τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν μία προφανώς εσκεμμένη διαρροή από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μία λίστα με είκοσι ονόματα Υπουργών της νέας κυβέρνησης.  O Χακάν Φιντάν, o αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών, της ΜΙΤ, ο οποίος φιλοδοξούσε να αναλάβει ως γενικός πληρεξούσιος με την αμέριστη προεδρική στήριξη, την τουρκική διπλωματία τελικά φαίνεται να καταλήγει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο προκάτοχός του, ο απερίγραπτος Σοϊλού προς το παρόν παραμένει σπίτι του αν πιστέψουμε τις φήμες.

Όλα δείχνουν πως ο   Ιμπραχίμ Καλίν, σάρξ εκ της σαρκός της παλατιανής Αυλής στην Άγκυρα και βεβαίως απόλυτα έμπιστος συνεργάτης του Προέδρου τα κατάφερε. Ο Καλίν, με φήμη μετριοπαθούς, πολλές φορές στο παρελθόν μίλαγε αντ’ αυτού. Ελάχιστοι άνθρωποι στην Τουρκία διατηρούν αυτό το προνόμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τη λίστα με τα ονόματα των νέων Υπουργών

Για το Υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του Cevdet Yilmaz (φωτό) που ανήκει στην ομάδα των πιστών στα κελεύσμστα του Ταγίπ Ερντογάν .

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζό Μπάϊντεν τηλεφώνησε στον Ερντογάν για τα τυπικά συγχαρητήρια. Από την άλλη άκρη της γραμμής ωστόσο, ο Ερντογάν έθιξε ένα και μοναδικό ζήτημα. «Θέλω τα F16» του είπε για να λάβει την απάντηση» Πρέπει να άρεις το vetο που έχεις θέσει για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και μετά θα μιλήσουμε σοβαρά για τα αεροσκάφη αυτά» φέρεται να απάντησε ο Μπάϊντεν. Συμπέρασμα. Ο Ερντογάν καίγεται για τα F 16 που τα χρειάζεται εδώ και τώρα,  το πρόγραμμα του εγχώριου μαχητικού Jet δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά, η Τουρκία έχει πρόβλημα με την Πολεμική της Αεροπορία.

Όσα ξέρει όμως ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος και στην περίπτωση αυτή ο νοικοκύρης είναι το Αμερικανικό Κογκρέσο που θα δώσει και την τελική έγκριση για την πώληση ή επισκευή μαχητικών. Η Τουρκία είναι εκτός προγράμματος των F 35 έχοντας χάσει 12 δις δολάρια. Δια παντός. Δεν είναι δα και μικρό το ποσό πέρα βεβαίως από το πλήγμα στο γόητρο της Άγκυρας. Το περίφημο σύγχρονο μαχητικό 5ης γενιάς που με τόσο καμάρι παρουσίασε ο Ερντογάν προεκλογικά (την κινούμενη μακέτα σε φυσικό μέγεθος  δηλαδή), δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσε το καθεστώς. Πολλά είναι τα προβλήματα με το σημαντικότερο αυτό με την μηχανή που «θα φορέσει» το αεροσκάφος.

Αποτέλεσμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να προετοιμάζει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Μπάϊντεν  την οποία ευελπιστεί να πραγματοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον. Αυτήν την στιγμή ο τουρκικός μηχανισμός στην αμερικανική πρωτεύουσα εργάζεται πυρετωδώς για να αποσπάσει μία επίσημη πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Για την Άγκυρα πρόκειται για μία κομβική εξέλιξη.   

Εν τω μεταξύ η Ουάσιγκτον φαίνεται να υιοθετεί μία πιο χαλαρή στάση. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο Μπάϊντεν φέρεται να δήλωσε στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της περίφημης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους πως «Η Δύση έχει φερθεί άδικα στην Τουρκία». Μία δήλωση η οποία φυσικά αναπαράγεται συνεχώς από τα πρωτοσέλιδα, τις ιστοσελίδες και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων στην γειτονική χώρα. Αναμένουμε να δούμε τι ακριβώς εννοεί ο Λευκός Οίκος με την λέξη «άδικα».

*Ακούγεται και το όνομα του στρατηγού Ουμίτ Ντουντάρ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης