Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι ένα μεγάλο κομμάτι δορυφόρου της SpaceX απειλεί να συγκρουστεί με τη Σελήνη κάνει τραγικά επίκαιρη την ερώτηση που υπέβαλαν στις 22 Ιανουαρίου τρεις ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, στην οποία αποκαλύπτεται ότι δεκάδες χιλιάδες δορυφόροι εκτοξεύονται στο Διάστημα χωρίς κανέναν έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις ευρωβουλευτές Marco Zanni, Anna Bonfrisco, Susanna Ceccardi τονίζουν ότι ο Josef Aschbacher, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), εξέφρασε πρόσφατα ανησυχία για την ανεπαρκή ρύθμιση του διαστημικού τομέα, επιτρέποντάς του να γίνει γόνιμο έδαφος για μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες όπως η Amazon ή η SpaceX.

Υπογραμμίζουν ότι περισσότερα από 100.000 διαστημόπλοια θα έχουν εκτοξευθεί σε χαμηλή τροχιά στη Γη (LEO) έως το 2029, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Satellite Industry Association, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε παγκόσμιο σύστημα διαχείρισης δορυφόρων για αυτή τη διαστημική ζώνη.

Πίσω από τη SpaceX, που τώρα ηγείται του πεδίου, η κινεζική κυβέρνηση και το Project Kuiper της Amazon σχεδιάζουν επίσης να εκτοξεύσουν τους δικούς τους αστερισμούς LEO στο εγγύς μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η Γερμανία έχει ζητήσει πρόσφατα από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών να εγκρίνει την εκτόξευση περίπου 40.000 δορυφόρων Starlink, ενώ η Amazon σχεδιάζει να εκτοξεύσει 42.000 δορυφόρους τις επόμενες δεκαετίες, εκ των οποίων οι 7.700 είναι έτοιμοι και περιμένουν το πράσινο φως.

Ρωτούν, λοιπόν, την Κομισιόν αν μπορεί να ανακοινώσει εάν υφίσταται κάποια ad hoc νομοθεσία με σκοπό τη ρύθμιση και την παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα αυτόν.

Πώς σκέφτεται να επιτραπεί σε ιδιωτικούς φορείς να εισέλθουν σε έναν τόσο στρατηγικά σημαντικό τομέα και, τέλος, αν η τρέχουσα κατανομή της αγοράς έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή νομοθεσία περί μονοπωλίου και ελεύθερου ανταγωνισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης