Τα δυο κόμματα της ιταλικής συγκυβέρνησης δεν τήρησαν ενιαία γραμμή κατά την ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν. Τα Πέντε Αστέρια ψήφισαν υπέρ ενώ η Λέγκα του Βορρά κατήγγειλε την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν.

Nέα ένταση στην ιταλική πολιτική σκηνή. Αφορμή ήταν η απόφαση των Πέντε Αστέρων να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Ευρωκοινοβούλιο στην νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Λέγκα αποφάσισε να εκφραστεί αρνητικά, παρά κάποιες αντίθετες αρχικές διαθέσεις, όπως γράφουν σήμερα πολλοί αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δηλώνει  στην εφημερίδα La Repubblica ότι δεν μπορεί να προβλέψει αν η στάση αυτή της Λέγκα ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις ως προς τη διεκδίκηση ενός σημαντικού επιτρόπου από την Ιταλία, στην νέα Κομισιόν.

Παράλληλα συνεργάτες του Ματέο Σαλβίνι κατηγορούνται ότι συζήτησαν με Ρώσους μεσολαβητές τη δυνατότητα χρηματοδότησης του κόμματος από τη Μόσχα. Ο Ιταλός υπουργός Eσωτερικών δεν έχει πει ακόμη αν και πότε θα ενημερώσει σχετικά το κοινοβούλιο. Ο Κόντε τον παροτρύνει να το πράξει αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει ότι συζητά μόνο για «υπαρκτά φαινόμενα».

Την ίδια ώρα ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει: «Δεν θα αντιμετωπίσουμε κυβερνητική κρίση διότι αυτή είναι η μόνη εφικτή κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν όψει κυβερνητικής κρίσης;

«Δέχομαι υπερβολικές επιθέσεις. Αν τα Πέντε Αστέρια πουν άλλα τρία “όχι” θα αλλάξουν όλα» απειλεί όμως ο Σαλβίνι. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ξεσπάσει άμεσα κυβερνητική κρίση.  Όλοι ξέρουν όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μετά το τέλος του μηνός. Διότι τον Οκτώβριο πρέπει να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση ώστε να ετοιμαστεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και να τηρηθούν οι οικονομικές δεσμεύσεις απέναντι τις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές: η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια ή θα κάνουν τα πικρά γλυκά και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται ή θα γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα αποφασίσει να ορκίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών με θητεία μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης