Δεκάδες χιλιάδες Αιθίοπες διαδήλωσαν σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα, για να στηρίξουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Άμπιι Άχμεντ, την ώρα που ομοσπονδιακά στρατεύματα πολεμούν τις δυνάμεις των ανταρτών, που απειλούν να προελάσουν στην πρωτεύουσα.

Διαδηλωτές κατήγγειλαν τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ των ξένων δυνάμεων που έχουν ταχθεί υπέρ μιας εκεχειρίας, ενώ οι εχθροπραξίες , διάρκειας ήδη ενός έτους, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, έχουν ενταθεί με τους αντάρτες να καταγράφουν κέρδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, η Αφρικανική Ένωση, η Κένυα και η Ουγκάντα κάλεσαν πρόσφατα για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός.

Η κυβέρνηση του Άμπιι δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να πολεμά. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανέφερε πως έχει ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας και προέτρεψε τους διεθνείς εταίρους της να σταθούν στο πλευρό της αιθιοπικής δημοκρατίας.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μέσκελ, στο κέντρο της Αντίς Αμπέμπα, είχαν καλυφθεί με την εθνική σημαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ντροπή σας, ΗΠΑ», έγραφε ένα πλακάτ, ενώ ένα άλλο έλεγε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να «ρουφούν το αίμα της Αιθιοπίας».

Διαδηλωτές εξέφρασαν, επίσης, την οργή τους για το κάλεσμα της Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες με το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF).

Η σύρραξη στο βόρειο τμήμα της χώρας ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, όταν δυνάμεις που πρόσκεινταν στο TPLF κατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή του Τιγκράι. Ως απάντηση, ο Άμπιι έστειλε στρατεύματα, τα οποία αρχικά εκδίωξαν το TPLF από την περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλε, όμως η κατάσταση ανετράπη πλήρως από φέτος τον Ιούνιο.

«Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες όπως η Αλ Σαμπάμπ;», διερωτήθηκε ο 37χρονος Τιγκίστ Λέμα, αναφερόμενος στην εξτρεμιστική οργάνωση της Σομαλίας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

«Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας όπως έκαναν στο Αφγανιστάν. Δεν θα το καταφέρουν ποτέ, είμαστε Αιθίοπες».

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, έχει αναγκάσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχει αφήσει 400.000 ανθρώπους στο Τιγκράι αντιμέτωπους με τον λιμό.

Οι αντάρτες ισχυρίζονται πως έχουν καταλάβει διάφορες στρατηγικής σημασίας πόλεις τις τελευταίες ημέρες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προελάσουν στην Αντίς Αμπέμπα.

Η κυβέρνηση διαψεύδει οποιαδήποτε εδαφικά κέρδη των ανταρτών και κάθε απειλή εναντίον της πρωτεύουσας, αν και κήρυξε την περασμένη Τρίτη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αρχές της Αντίς Αμπέμπα ζήτησαν από τους κατοίκους να οργανωθούν για να υπερασπιστούν την πόλη.

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα έκκληση να εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να μπει ένα τέλος στην κλιμάκωση της σύρραξης στην Αιθιοπία.

Ο ποντίφικας δήλωσε πως παρακολουθεί «με ανησυχία» τις τελευταίες εξελίξεις στην Αιθιοπία, «που συγκλονίζεται από μια σύρραξη, η οποία διαρκεί πάνω από έναν χρόνο, προκαλώντας πολυάριθμα θύματα και μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προκειμένου να επικρατήσει η αδελφική ομόνοια και η ειρηνική οδός του διαλόγου», σημείωσε ενώπιον των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την κυριακάτικη προσευχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης