Ο ΟΗΕ κάλεσε την Αιθιοπία σήμερα να φροντίσει για την ασφάλεια των αμάχων, μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ έδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών στις δυνάμεις της επαρχίας Τιγκρέ, προτού οι ομοσπονδιακές δυνάμεις εξαπολύσουν επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσάς της Μέκελε.

Εκατοντάδες, πιθανόν χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 4 Νοεμβρίου μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας και των δυνάμεων του Τιγκρέ, ενώ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν. Οι διεθνείς εκκλήσεις για μεσολάβηση και εκεχειρία προς το παρόν δεν έχουν εισακουστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κάθριν Σόζι, ανθρωπιστική συντονίστρια του ΟΗΕ για την Αιθιοπία, δήλωσε ότι ελπίζει να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η προστασία των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς «και η προστασία των περισσότερων από 525.000 αμάχων που ζουν στη Μέκελε».

Επίσης ζήτησε «να προστατευτούν οι υποδομές των αμάχων, όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία και το σύστημα ύδρευσης».

Οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ (TPLF) έχουν εκτοξεύσει ρουκέτες και στη γειτονική επαρχία Αμχάρα, αλλά και στην Ερυθραία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες ο Άμπιι Άχμεντ έδωσε στις δυνάμεις του Τιγκρέ τελεσίγραφο 72 ωρών να παραδοθούν προτού ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Μέκελε.

«Σας καλούμε να παραδοθείτε ειρηνικά μέσα σε 72 ώρες, αναγνωρίζοντας ότι έχετε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή» επισήμανε σε μήνυμά του μέσω του Twitter.

Η κυβέρνηση του Άμπιι Άχμεντ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στοχοθετεί μόνο στελέχη και υποδομές του TPLF προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη στην επαρχία Τιγκρέ, αφού οι δυνάμεις της εξεγέρθηκαν κατά των ομοσπονδιακών στρατευμάτων, ενώ διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους.

«Οι ένστολοι γυναίκες και άνδρες μας έχουν φροντίσει να προστατεύσουν τους αμάχους από το κακό στη διάρκεια των επιχειρήσεων αποκατάστασης της τάξης που έχουν διεξαγάγει μέχρι στιγμής στην Τιγκρέ» διευκρίνισε σήμερα η ομάδα δράσης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις στην επαρχία αυτή.

Στο μεταξύ κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν σήμερα ότι οι δυνάμεις του TPLF, κατέστρεψαν ένα αεροδρόμιο στην αρχαία πόλη Αξούμ.

Το δίκτυο Fana μετέδωσε ότι δυνάμεις του TPLF κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης αυτής που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μέκελε και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών καθώς περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης