Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας, το οποίο υποστήριζαν πολλές χώρες, να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η πρόταση αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας η οποία ήταν αντίθετη σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση, και υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ και 5 κατά – με τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα μεταξύ άλλων να την καταψηφίζουν— και 13 αποχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια αυτής της έκτακτης συνεδρίασης το Κίεβο και οι χώρες που το στηρίζουν ελπίζουν να υιοθετηθεί μια απόφαση που θα καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και θα ζητεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού του ΟΗΕ ο οποίος θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορούνται τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Ουκρανία, με την υποστήριξη πολλών χωρών, επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το βήμα του ΟΗΕ στη Γενεύη για να καταγγείλει τη ρωσική εισβολή και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Μόσχα.

Η ρωσική εισβολή ανέτρεψε τα σχέδια για την έναρξη της 49ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα με ομιλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην οποία θα συμμετάσχουν πολλοί υπουργοί, ανάμεσά τους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αύριο Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λαβρόφ αναμένεται επίσης να παραχωρήσει την Τρίτη συνέντευξη Τύπου και να μιλήσει ενώπιον της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη.

Εξάλλου σήμερα είναι προγραμματισμένη στη Νέα Υόρκη μια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ώστε τα 193 μέλη της να συζητήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αύριο Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα απευθυνθούν στο Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα πράξει το ίδιο την Τετάρτη.

Κατά τη Δευτεριάτικη έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Περίπου 368.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με περισσότερους από τους μισούς να εισέρχονται στην Πολωνία. Ο ΟΗΕ αναμένει ο αριθμός των προσφύγων να αυξηθεί.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γενεύη, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) έχουν ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο αποτελείται από 47 χώρες μέλη, οι οποίες εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης