Ελ Σαλβαδόρ: Διαμαρτυρία εκατοντάδων εγκλείστων σε κέντρα κράτησης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Μαΐου 2020, 07:24
Ελ Σαλβαδόρ: Διαμαρτυρία εκατοντάδων εγκλείστων σε κέντρα κράτησης

Τουλάχιστον 300 έγκλειστοι σε δύο κέντρα κράτησης της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ διότι παραβίασαν τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδήλωσαν χθες απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι και να τους παραδοθούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Οι αρχές του Σαλβαδόρ θέτουν υπό κράτηση όσους κατηγορούν για την παραβίαση της υποχρεωτικής καραντίνας στο σπίτι που επέβαλε με διάταγμα ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε τον Μάρτιο, παρ΄ ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει έκτοτε αποφανθεί ότι δεν πρέπει να συλλαμβάνονται οι πολίτες αυτοί.

Οι κρατούμενοι σε αθλητικό κέντρο στο Σαν Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της χώρας, κατήγγειλαν πως παραμένουν σε καραντίνα για πάνω από 40 ημέρες· είπαν επίσης ότι υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τα αποτελέσματά τους.

Η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς να σχολιάσει τις καταγγελίες αυτές.

Ο Πάμπλο Πέρες, αγρότης, 52 ετών, ο οποίος διευκρίνισε ότι συνελήφθη επειδή περπατούσε στον δρόμο, δήλωσε πως οι έγκλειστοι στο κέντρο είναι υγιείς. Συμπλήρωσε ότι οι κρατούμενοι εξετάζονται συχνά από γιατρούς.

Παράλληλα σε άλλο κέντρο, το οποίο εγκαταστάθηκε στον χώρο στάθμευσης μιας εκκλησίας Βαπτιστών στην πρωτεύουσα, άλλη ομάδα εγκλείστων βγήκε στα παράθυρα και στην ταράτσα για να καταγγείλει τον πλεονάζοντα αριθμό των κρατουμένων, τις ανθυγιεινές συνθήκες και το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας επιτηρούσε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς.

Την περασμένη εβδομάδα, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηλίτευσαν την κίνηση του Μπουκέλε να δώσει στη δημοσιότητα απίστευτες φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται εκατοντάδες φυλακισμένα μέλη συμμοριών, με τα εσώρουχα, καθισμένα στο δάπεδο υπό τα βλέμματα των φρουρών, στο πλαίσιο της τιμωρίας τους για την πρόσφατη έξαρση της βίας.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου καταγράφονται 13 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 555 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έχουν δημιουργηθεί 91 κέντρα για την κράτηση των παραβατών των μέτρων. Σε αυτά έχουν οδηγηθεί 3.964 άνθρωποι, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Μαΐου 2020, 08:27